Amenajarea casei

#smart house #Smart Home #tehnologie #tehnologii smart home

Smart house? Cum lucreaza tehnologia IMPOTRIVA ta

Dispozitivele smart, controlate de la distanta prin intermediul aplicatiilor de pe telefonul mobil, ne pot usura mult viata, insa exista o serie de incertitudini cu privire la cat de sigure sunt acestea.

Sunt multe situatii in care, tehnologia a ajuns sa lucreze impotriva celor care o folosesc. Ingrijorarea si mai mare este legata de faptul ca tocmai acele dispozitive inteligente folosite pentru siguranta in casa au ajuns sa fie controlate de hackeri.

Care sunt dispozitivele inteligente vulnerabile in fata hackerilor si ce ar trebui sa faci pentru a te feri de pericolele pe care le pot provoca:

Dispozitivele de monitorizare pentru bebelusi

Dispozitivele de monitorizare pentru bebelusi pot fi adevarate pericole in locuinta, care pot ajunge sa il sperie pe cel mic, in loc sa ii ajute pe parinti sa il tina sub supraveghere cand se afla in camera diferite. Exista utilizatori a unor astfel de dispozitive care sustin ca aparatele au fost atacate de hackeri. In unele cazuri, vocea infractorului s-a auzit in difuzorul dispozitivului de monitorizare, in timp ce tipa la copil. Iar cazul nu a fost unul singural, multi alti parinti reclamand ca aceste dispozitive sunt usor de controlat din exterior.

Termostatele

Termostatele care sunt controlate prin intermediul telefoanelor smart sunt tot mai populare, dar la fel de usor pot fi controlate si de hackeri. Unii utilizatori sustin ca au setat termostatul la o anumita temperatura, iar cand au ajuns acasa au constatat ca termostatul era la alta temperatura, cu mult mai mare decat cea stabilita.

Camerele de supraveghere

Sunt anumiti utilizatori de camere de supraveghere care au reclamat ca si acestea au fost atacate de hackeri, unii dintre ei ajungand sa auda sunete ciudate venite prin intermediul acestor dispozitive. Atunci cand folositi camere de supraveghere inteligente, recomandat este sa folositi verificarea in doi pasi, adica setati o parola initiala, dar aveti nevoie si de un alt cod care se va trimite prin mesaj pe telefon si cu ajutorul caruia puteti intra in sistemul de control al camerei.

Becurile si prizele smart

Dispozitivele inteligente dezvoltate pe unele dintre cele mai populare platform sunt vulnerabile pentru ca sunt controlate de o singura aplicatie centrala. Asadar, chiar si becurile si prizele inteligente pot fi atacate de hackeri.

Asistentul digital

Un caz devenit celebru este cel al unei fetite in varsta de 6 ani din Dallas care i-a spus asistentului personal smart cat de mult ii plac casele pentru papusi si prajiturile. Cateva zile mai tarziu, dorinta sa a devenit realitate, intr-un pachet livrat in fata casei parintilor sai. Pentru a se asigura ca acest lucru nu se va mai intampla, parintii au activat pe dispozitivul smart, functia de control parental si un cod din patru cifre pentru cumparaturi online.

Alarmele

Experti in securitate sustin ca multe dintre alarmele existente pe piata sunt usor de spart chiar si de hackerii amatori. Cand folosesti o alarma smart, ai grija la imprejurimi si nu folosi WiFi-ul public. Pentru a te simti mai in siguranta, seteaza o retea separata pentru toate dispozitivele din casa, care folosesc conexiunea la internet.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare