Amenajarea casei

#amenajare casa #semineu

Semineul, coltul tau de relaxare si caldura, de fiecare data cand ajungi acasa

Semineul este elementul decorativ ce innobileaza locuinta, dar care si contribuie activ la crearea unei atmosfere calda, placuta si un confort termic sporit. Fie ca te gandesti la achizitia unui semineu din necesitate, fie din dorinta de a aduce o amprenta rafinata asupra design-ului interior, acest element te va ajuta sa iti pui si mai mult in valoare spatiul, creand atmosfera perfecta pentru petrecerea timpului liber alaturi de familie si prieteni.

De cele mai multe ori, proprietarii opteaza pentru instalarea unui semineu inca din faza de proiectare a casei, altii doar dupa finalizarea proiectului, asa cum se intampla in cazul locuintelor la bloc sau la casele de vacanta.

Chiar daca primordiale in alegerea semineelor raman criteriile estetice, precum aspectul, materialele exterioare, suprafetele si formele, sa nu uitam ca acestea nu reprezinta totul. Ceea ce face ca un semineu sa fie util din punct de vedere energetic sunt componentele interioare pe care, desi nu le vedem, ele ne garanteaza caldura si un plus de siguranta. Iata care sunt cele trei componente ale semineelor:

  1. Elementele functionale – precum focarul;
  2. Elemente de design – imbracamintea, ancadramentele;
  3. Accesoriile de montaj - aici sunt incluse accesoriile de montaj (cosul de fum, grilele de ventilatie, racordurile etc.).

Focarul de semineu reprezinta, practic, elementul primordial prin care flacara este mai usor de intretinut, astfel incat semineul sa aiba costuri de exploatare mici (in cazul celor pe lemne) si sa arate perfect. Indiferent daca este realizat din fonta sau otel, focarul trebuie sa fi captusit cu samota sau alte tipuri de materiale recuperatoare de caldura.

In cazul semineelor pe lemne, o atentie sporita trebuie acordata cosului de fum si modelului de burlan. Specialistii PeFoc.ro recomanda ca acesta sa fie curatat la inceputul fiecarui sezon rece, pentru indepartarea funinginii depuse in timp.

Exista, de asemenea, doua tipuri de seminee, caracterizate de modul de functionare - seminee tip soba si seminee “construite”. Semineele de tip soba nu au nevoie de constructii speciale, pot fi mutate dupa cum se doreste, iar montajul se realizeaza ieftin si repede. Cele “construite” sunt un cumul de focar si constructie – decoratiuni, ancadramente, imbracamintea propriu-zisa din materiale calorifuge si racord la cos.

Dupa semineele pe lemne, gaz si electrice, la fel de apreciate sunt si sobele pe peleti. O soba pe peleti, spre exemplu, cu o eficienta de 85%, va fi mai ieftina si mai apropiata de valoarea uneia pe lemne. Modelele de sobe pe peleti de top au o eficienta de 93-95%, ceea ce inseamna ca cenusa rezultata va reprezenta 7-5% din volumul de peleti consumat.

Pe site-ul PeFoc.ro si in showroom vei gasi o gama variata de modele de sobe pe peleti, printre care cele cu un rezervor separat inclus, (mai puternice – pana la 100 kW, mai scumpe, dar care te scutesc de nevoia de a incarca mereu rezervorul propriu al sobei), cele care sunt formate doar din centrala in sine (comoda si estetica, la un pret accesibil) si cele care sunt termoseminee. Avantajul unui termosemineu pe peleti este ca poti privi focul printr-o usa cu sticla ceramica ce rezista la temperaturi de 500 de grade Celsius.

Toate sobele pe peleti necesita conectarea la un sistem de evacuare similar cu cel de la variantele pe lemne. Ele sunt echipate cu sisteme automate de control a arderii, coordonate electronic si conectate la priza (in general 230 V). Modelele mai performante vin si cu un panou cu afisaj digital, dar si cu o serie de alte accesorii incluse in centrala – termostat si senzori.

In unele cazuri, acestea vin si cu telecomanda ce iti ofera posibilitatea sa cresti sau sa scazi puterea de ardere si deci a temperaturii din camera. Alte facilitati incluse: functia de autocuratare sau actionarea unei alarme (eventual cu oprirea arderii) in cazul in care unul din senzori a fost declansat (pentru gaze, pentru temperatura de functionare).

Indiferent ca optezi pentru un semineu sau o soba pe lemne, apeleaza la specialistii PeFoc.ro. Cu o vasta experienta in domeniu, echipa PeFoc.ro iti ofera produse de inalta calitate, potrivite nevoilor tale, la un pret accesibil.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului