Amenajarea casei

#racitor #canicula #aer conditionat #gheata #casa #racitor aer

Racitorul de aer cu gheata, cel mai ieftin sistem anti-canicula

Cu totii incercam sa ne mentinem Casa cat mai racoroasa pe timpul verii. Tinem geamurile inchise in timpul zilei, evitam sa folosim aparatele electrocasnice in exces si ajungem sa fim dependenti de AER conditionat si ventilatoare. Pentru cei care nu suporta ventilatoarele si, din diverse motive, nu si-au instalat un aparat de aer conditionat in camera, o solutie demn de luat in seama este racitorul de aer. Iata cateva caracteristici ale unui astfel de aparat:


1Modul de functionare


Racitorul de aer este prevazut cu un compartiment pentru apa si 2 baterii de gheata, similare cu rezervele pe baza carora functioneaza lazile frigorifice portabile. Bateriile se tin la congelator iar dupa ce se racesc, se aseaza in compartimentul special. Aceste aparate pot functiona si cu apa rece, insa eficienta lor este cu mult redusa.


2 Consumul de energie si puterea


Racitorul de aer cu gheata are un consum mic, de 60-80W pe ora, spre deosebire de aparatele de aer conditionat care au un consum de zece ori mai ridicat. Pe de alta parte, consumul redus indica si o putere mult mai mica fata de un aparat de aer conditionat. Acest tip de dispozitiv reuseste sa scada temperatura dintr-o camera cu pana la maximum 10 grade Celsius, cu doua conditii: sa aiba baterii de gheata si umiditatea din camera sa nu depaseasca limita normala.


3 Dimensiunea si forma


Racitoarele de aer cu gheata sunt potrivite pentru o camera mica, dormitor sau birou. Au o dimensiune cuprinsa intre 60-80 cm inaltime si o latime de circa 30-45 cm. Seamana ca aspect cu un aparat de aer conditionat portabil insa nu au furtun de evacuare a apei. In functie de spatiul alocat, poti sa alegi un model mai inalt sau mai lat. Un avantaj este ca aceste aparate sunt usor de deplasat dintr-o camera in alta, fiind prevazute cu roti.


4 Eficienta


De regula, acest tip de aparate sunt prevazute cu 2-3 viteze. La viteza maxima, racitoarele de aer functioneaza aproximativ 2-3 ore, pana cand se topeste gheata. Setate la o viteza medie, durata de functionare se poate prelungi si pana la 6 ore, in functie de modelul aparatului. Este bine sa ai 4 baterii de gheata pentru a le putea schimba imediat ce doua dintre ele se racesc.


5
Umidificarea aerului


Spre deosebire de un aparat de aer conditionat, un racitor de aer cu gheata nu poate dezumidifica aerul din camera asemenea unui aparat de aer conditionat. El functioneaza pe baza de reactie endoterma, adica absoarbe caldura din mediul inconjurator cu ajutorul unui ventilator. Apa din rezervorul aparatului este pompata in interior pe o suprafata textila care, in contact cu aerul ventilat, produce racirea acestuia. Doar ca prin acest procedeu, aerul racit devine si mai umed, fapt care poate duce la crearea unei umiditati excesive in camera. De aceea, aceste aparate sunt mai eficiente daca aerul din camera este uscat.


6 Nivelul de zgomot


Racitoarele de aer sunt destul de zgomotoase atunci cand sunt folosite la viteza maxima, astfel incat nu sunt confortabile in timpul somnului. Daca ai de gand sa folosesti un astfel de aparat noaptea, dar esti sensibil la zgomot, este indicat sa il testezi inainte de a-l cumpara, pentru a nu avea o surpriza neplacuta.


7
Pretul


In ceea ce priveste pretul, racitoarele de aer pe baza de gheata sunt destul de accesibile, in comparatie cu aparatele de aer conditionat. Pot fi cumparate de la magazinele de electrocasnice la un Ron. Modelele mai ieftine au, de regula, o putere de racire a aerului mai redusa si fac mult zgomot.

Sursa foto : rasi-co.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea