Amenajarea casei

#detergent de rufe #sapun lichid #soda caustica #borat de sodiu

Prepara singur acasa detergentul de rufe!

Lucrurile homemade sunt la moda, te ajuta sa economisesti si iti dau satisfactia de a folosi ingrediente si materiale alese chiar de tine, Acasa.ro si-a propus sa te invete saptamanal cum sa-ti faci singur produsele pe care le folosesti in casa. Detergentul de rufe este unul dintre acestea, asa ca afla cum il poti prepara acasa foarte usor!

Detergentul de rufe iti este mereu necesar, il cumperi frecvent si investesti sume frumusele de dragul hainelor si tesaturilor la care tii. Pretul lui nu este deloc de neglijat, iar ingredientele sale sunt in mare parte chimice si potential nocive. Iata multe argumente care te pot convinge sa iti prepari propriul detergent de rufe acasa.

Ingrediente:

  • 1 sapun solid
  • o cutie de soda caustica (soda de spalat)
  • o cutie de borat de sodiu (borax) - optional
  • o galeata cu maner de circa 15 litri
  • 11,5 litri apa de la robinet
  • o spatula mare
  • 1 recipient de masurare
  • 1 cutit

Pasul 1 in prepararea detergentului de rufe

Pune un litru de apa la fiert intr-o oala mare si las-o sa clocoteasca. Intre timp, razuieste sapunul si adauga-l in apa, apoi amesteca pana la dizolvarea completa. Este important sa dai focul mic, astfel incat sa ai timp sa adaugi tot sapunul si sa ii dai ragazul necesar sa se topeasca perfect.

Ar trebui sa obtii un lichid omogen, bine concentrat.

Pasul 2 in prepararea detergentului de rufe

Incalzeste 11 litri de apa si toarna-i in galeata, apoi adauga solutia cu sapun in apa, amesteca bine timp de 2-3 minute si toarna in ploaie soda caustica (foloseste o manusa de protectie pentru a evita reactiile chimice periculoase in contact cu pielea).

Amesteca apoi inca un minut sau doua, apoi pune boraxul (daca alegi sa-l folosesti - are o actiune excelenta de indepartare a petelor, insa trebuie sa fie manevrat cu precautie). Continua sa amesteci bine cu spatula 3-4 minute si lasa totul la racit. Daca vrei sa parfumezi detergentul tau de casa, poti adauga esente naturale de lavanda, lamaie, pin, extracte florare etc.

Dimineata urmatoare, vei observa ca ai obtinut o galeata de detergent lichid dens in nuanta sapunului folosit. Utilizeaza la fiecare spalare cantitatea de detergent obisnuita si vei constata aceeasi eficienta, ca in cazul produsului de spalat pe care il achizitionezi din supermarket.

Sursa foto: frugalmom.net
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea