Amenajarea casei

#casa tara #amenajare camerei

Pasii necesari pentru a aduce la viata o casuta de la tara

Daca bunicii tai ti-au lasat mostenire o casuta la tara, probabil ca in ultima perioada ai constientizat cat de de nepretuit este un asemenea dar. Daca ai stat acasa timp de doua luni, „intr-o cutie de carton” si ti-au lipsit foarte mult natura si aerul curat, e timpul sa te apuci sa faci rai din ceea ce ai deja. Nu e neaparat nevoie sa te muti la tara, mai ales daca ai jobul intr-un oras mare, ci sa reamenajezi casuta si gradina lasate de bunici, astfel incat, ori de cate ori vei merge acolo, sa te reconectezi la copilarie, la un timp care are rabdare cu oamenii si, implicit, la tine.

In cele ce urmeaza, venim cu cateva recomandari de care poti sa tii seama atunci cand vei incepe proiectul de a readuce la viata casa bunicilor:

Amenajarea locuintei

In cazul in care constructia e darapanata, nu te grabi sa o demolezi, chiar daca acesta e primul gand care iti trece prin minte. Nu uita ca oamenii sunt din ce in ce mai interesati sa cumpere si sa reconditioneze case vechi, traditionale, iar cele din Bucovina, Maramures sau Delta Dunarii sunt la mare cautare. Exceptie nu fac nici cele construite de motii din Apuseni, desi sunt mai greu de relocat.

Reconsolidarea locuintei

Poti incepe cu o reconsolidare, proces in care sa incluzi temelia, fatada, peretii exteriori si, bineinteles, acoperisul. Ar fi pacat sa folosesti lindab in detrimentul tiglelor rosii sau al dranitelor din lemn, inca realizate de mesteri locali. Pentru pardoseala, e de preferat sa alegi un parchet care imita textura naturala a lemnului, iar peretii albi sunt cei mai potriviti, eventual in combinatie cu pereti de accent decorati cu un tapet cu motive traditionale romanesti.

Utilitatile

Dupa ce locuinta e stabila, e timpul sa te gandesti la conditii, caci renuntarea la standardele tale va genera nemultumiri si frustrari, pe termen lung. Daca nu ai apa curenta,  solutia este sa achizitionezi o pompa hidrofor. Nu doar ca e accesibila, extrem de eficienta si usor de montat, dar are si o rezistenta foarte mare. Important e sa existe o sursa de apa potabila in apropiere, un put sau o fantana. Avand apa curenta, poti sa iei in considerare cumpararea unui boiler sau a unui incalzitor de apa instant. De mare ajutor ar fi sa cumperi si o centrala termica, dar, daca exista macar o soba functionala si un aragaz, acest proces poate fi amanat. De asemenea, ia in calcul si instalarea unui panou solar pe acoperis.

Mobilierul

Pentru a pastra o nota rustica si boema totodata, poti pastra cateva piese de mobilier, mai ales daca au fost sculptate manual. Poti schimba salteaua patului, te poti apuca de reconditionarea mesei, eventual poti sa inlocuiesti scaunele, daca sunt deteriorate. Poti comanda cateva piese si pe plan local, care sa fie realizate de catre mestesugari, daca tii foarte mult la cromatica specifica. Nu arunca cuverturile si panzele tesute, sunt de mare efect, pe langa insemnatatea lor simbolica.

Amenajarea gradinii

Daca va fi doar o resedinta de vara, nu vei putea sa pui rasaduri si sa te ingrijesti prea mult de plante. Dar, nu trebuie sa neglijezi gradina, ci sa cultivi cateva flori rezistente, eventual cateva plante decorative. Poti sa mizezi pe bunavointa unui vecin ca va avea grija de ele si sa ii propui sa il rasplatesti pentru asta. Sau poti sa cumperi si sa montezi pulverizatoare telescopice mascate, amplasate in sol, care asigura irigarea eficienta si uniforma a intregii gradini. 

Daca vrei sa transformi casuta bunicilor intr-o locuinta confortabila, dar care pastreaza totodata cromatica locala, e timpul sa aloci resursele de timp si de bani necesare. Cu siguranta, rezultatul va fi unul deosebit si nimic nu te poate satisface la fel de mult precum munca facuta de tine.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea