Amenajarea casei

#silverfish # gaurire haine #greieri #molii #gandaci #haine #insecte

Nu doar moliile iti ataca hainele! Iata ce alte insecte se hranesc cu textile

Daca ai gasit o gaura in puloverul preferat, este posibil sa ai molii sau alte insecte si sa descoperi multe alte daune prin hainele tale. Desi moliile sunt primele banuite ca fiind vinovate de gaurile din haine, exista alte cateva insecte care pot face acest lucru. Daca stii care este cauza, poti scapa de ea folosind insecticidele sau metodele organice specifice.

Gandacul de covor

Exista trei specii de gandac de covor care seamana foarte mult, singura diferenta fiind modul in care sunt ei sunt colorati:

  • Gandacul de covor pestrit - Are fondul negru si este patat cu alb, maro sau galben. Larvele lui sunt ovale si alungite si au peri maronii sau negri.
  • Gandacul negru de covor - are corpul negru si picioarele maronii. Larvele pot avea culoarea galben deschis sau maro inchis. Corpurile larvelor sunt conice de la cap spre coada.
  • Gandacul de covor obisnuit - Acest gandac are solzi negri, albi, rosii si portocalii. Larvele lui sunt de culoare rosiatica si sunt acoperite cu peri fini.

Gandacii de sex feminin depun oua moi, albe, in locuri ascunse pe imbracaminte, mobilier, gauri in pardoseala sau covor. Ouale lor eclozeaza in 8 pana la 15 zile, procesul fiind accelerat de vremea calda. Larvele se hranesc cu tesaturi de indata ce ouala incep sa eclozeze. Ele consuma fibre naturale precum lana, mohair, blana si pene. Sunt descoperite cel mai des in tesaturi, dar pot trai in orice alt loc intunecat, inclusiv in conductele de aer, dulapuri si in spatele scandurilor.

Pupe de molii

Daca vedeti o insecta asemenatoare viermilor, cu o cochilie dura, ea este de fapt carcasa unei larve de molie de haine. Larvele se dezvolta intr-o pupa de lungimea de pana la 1 cm si sunt cele care fac gauri in haine si tesaturi. Ele se hranesc cu blana, lana, tesaturi murdare si par. Moliile adulte sunt foarte mici si rareori vazute.

Gandacul de bucatarie

Gandacul de bucatarie este un daunator periculos. Excrementele sale pot provoca astm si alte boli si pot pata hainele. In plus, ei deterioreaza hainele si orice alta tesatura din casa. Gandacul de bucatarie este atras de traspiratie si de petele de fluide corporale, alimente, bauturi si amidon de rufe. Pe masura ce se hranesc cu petele, gauresc si fibrele tesaturilor.

Greierele

Greierele nu este in mod obisnuit banuit a fi o insecta care poate face gauri in haine. Cu toate acestea, ei sunt atrasi de petele de mancare si bautura si de amidonul de rufe. Hranindu-se cu aceste pete, ei afecteaza tesatura. Acest lucru va fi descoperit doar dupa ce haina este spalata sau purtata mai mult si, brusc, apare o gaura. De asemenea, excrementele de greiere pot colora hainele curate. Daca descoperiti o astfel de infestare, spalati hainele inainte de a le imbraca.

Silverfish (Lepisma saccharina)

Silverfish este o insecta fara aripi de aprozimativ 1 cm lungime, cu 5 picioare. Corpul in forma de morcov are culoarea complet argintie. El se gaseste in zonele intuunecate, mai reci si se hraneste noaptea, stand aproape de sursele de alimente, adica tesut corporal, pete alimentare si fibre naturale (matase, bumbac). Pe masura ce mananca face gauri neregulate in tesaturi.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare