Amenajarea casei

#bucatarii shabby-chic #stil shabby-chic # design shabby-chic

Iti plac bucatariile shabby-chic? Iata 5 sugestii creative

Stilul shabby-chic este din ce in ce mai indragit, in ultimul timp, intr-o amenajare de interior. Nu e de mirare, pentru ca el imbina confortul si simplitatea unui stil de viata nepretentios cu rafinamentul si eleganta date de alegerea unor piese de mobilier deosebite si a unor accesorii atent alese.

 

Provenit din cultura britanica, stilul shabby-chic imbina piese de mobilier cu aspect vintage (vechi sau noi, dar cu aspect invechit) cu utilitatea si confortul unui interior modern. Insasi denumirea sa e provenita de la imbinarea celor doi termeni (shabby, din lb. engleza, adica uzat, saracacios) cu stilul chic, primitor, dat de culorile pastelate sau decoratiunile cu aspect romantic utilizate in aceste amenajari. Stilul s-a impus ca unul de sine statator, pornit din dorinta de a utiliza mobilierul vechi, reconditionat, provenit din casele vechi din zona rurala a Frantei sau Marii Britanii, intr-un mediu nou, elegant, delicat si deosebit de confortabil.

O bucatarie decorata in stilul vintage, shabby chic, pune accent pe culorile deschise, pastelate si pe mobilierul cu aspect antichizat, care pastreaza o anumita „patina” a timpului.

Iata 5 sugestii creative prin care poti transforma sau utiliza elemente shabby-chic in bucataria ta.

Cauta vitrine si comode cu aspect antichizat

Bucataria shabby-chic are un caracter rustic si e formata, in general, din piese separate de mobilier. De altfel, o caracteristica a acestui stil este faptul ca nu se doreste neaparat un design compact, specific locuintelor moderne, ci mai degraba ca fiecare piesa, cu o anumita ”istorie”, sa fie pusa in evidenta. Mobilierul este, in general, din lemn, material caracteristic stilului rustic din care provine acest shabby-chic.

Pentru a alege piesele principale de mobilier, orienteaza-te spre vitrine inalte si console sau comode joase, care pot servi pentru depozitare. De obicei, partea de jos a vitrinelor e inchisa, iar cea superioara e prevazuta cu sticla. Poti opta, insa, si sa lasi spatiul superior deschis, fara geam, pentru mai multa comoditate. Important este sa decorezi vitrina astfel incat piesele sa fie frumos puse in evidenta, dar si la indemana pentru folosinta zilnica.

Aspectul vintage, antichizat, al mobilei este dat de prelucrarea lemnului printr-o tehnica speciala de periaj, apoi de aplicare a unui strat de oxid care ii imprima caracterul „uzat” sau prafuit. Nu ezita, insa, sa completezi si cu cateva etajere de lemn masiv pe unul sau doi dintre pereti pentru a depozita obiecte mai mici, de exemplu cutii decorative de alimente de care ai nevoie la bucatarie.

Foloseste culori deschise atat pentru mobila cat si pentru decoratiuni

Aspectul romantic este cel care caracterizeaza stilul shabby-chic, pe langa caracterul vintage al pieselor care compun decorul. De aceea, vei regasi intre piesele de mobiler unele albe sau in culori pastelate: albastru, verde deschis sau chiar turcoaz.

Pentru scaune sau fotolii poti utiliza albul prafuit, verdele deschis, lilaul sau fuchsia. Decoratiunile, predominat in nuante de roz pal, fuchsia, gri, verde sau crem, pot fi accente excelente, de mare efect.

Joaca-te cu decoratiunile

Pe langa mobilier, stilul shabby-chic este cel mai usor de recunoscut dupa multitudinea de decoratiuni pe care le utilizeaza.

Pentru bucatarie, poti folosi ca element principal de decor un candelabru mare de cristal sau sticla, asezat deasupra mesei. Aceasta piesa somptuoasa, des utilizata in acest tip de amenajare, va da un aer regal intregii incaperi.

Mai ai la indemana perne decorative, pentru o bancuta asezata langa un perete, in culori asortate perdelelor ori draperiilor, cu imprimeuri colorate, vesele, florale. Alte obiecte importante sunt vazele de flori, borcanele sau cestile din ceramica sau portelan, cosulete delicate din metal, toate in culori deschise, de alb cu aspect invechit, ori in nuante pastelate.

Poti folosi elemente desperecheate

Stilul confortabil shabby-chic nu este restrans de canoane de amenajare tocmai datorita confortului si comoditatii pe care doreste sa le imprime. De aceea, poti imbina elemente formale cu unele informale, sau unele simple cu altele  grandioase, pentru un aspect eterogen.

De exemplu, poti utiliza modele scaune de bucatarie diferite ca forme, culori sau stil, pastrand, insa, un aspect unitar decorului din jurul mesei.

Candelabrul masiv de deasupra mesei poate conferi un contrast interesant blatului rustic, din lemn, la fel cum o fata de masa inflorata poate evidentia aspectul invechit al acesteia.

Toate aceste detalii definesc si pastreaza caracterul shabby-chic al intregului ansamblu.

Decoratiunile textile sunt bogat ornamentate

Materialele si texturile folosite pentru  fete de masa, servetele, draperii sau pernele de scaun sau bancuta de sezut sunt, in general, florale si bogat ornamentate. De multe ori, perdelele sau draperiile au volanase care dau un aspect vesel si romantic bucatariei. Materialele cel mai des utilizate sunt bumbacul sau inul, in culori deschise si pastelate,  asa cum am precizat mai sus.

Cu siguranta, stilul shabby-chic este potrivit pentru tine, daca esti o fire vesela si romantica, dar care iubeste, in aceeasi masura, confortul si eleganta!

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/chopping-boards-near-oven-under-hood-2062426/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea