Amenajarea casei

#instalator #sanitar #chiuveta

Cum sa desfunzi chiuveta

Simti un miros foarte neplacut in baie sau in bucatarie si nu stii care este cauza? Depunerile de grasime, sapun sau murdarie blocheaza calea de drenare a apei si infunda tevile de scurgere . Iata cateva solutii pentru desfundarea chiuvetei si pentru evitarea depunerilor urat mirositoare.

 

Aplica o solutie de suprafata

  • O data la cateva zile este bine sa versi apa foarte firebinte in chiuveta, timp de 1 minut. Aceasta va dizolva grasimea si murdaria de pe tevi, impiedicand formarea de mirosuri neplacute.
     
  • Pune o lingura de bicarbonat de sodiu in sifonul de scurgere, apoi varsa incet 50-100 ml de otet sau suc de lamaie. Asteapta sa actioneze pentru 30 de minute, apoi toarna apa fierbinte. Daca chiuveta este foarte infundata, mareste cantitatile, astfel incat efectul sa fie mai puternic.
  • Solutia concentrata de apa cu sare va ajuta, de asemenea, la distrugerea mirosurilor neplacute si la dizolvarea grasimii.
     
  • Daca tevile sunt foarte infundate si nu le-ai acordat atentie o perioada mai lunga, incearca o solutie speciala din comert. Citeste cu atentie eticheta inainte de a o cumpara, precum si precautiile cu privire la actiunea asupra unor materiale. Anumite substante chimice din compozitia acesteia pot distruge tevile din plastic, smaltul sau stratul de inox de pe chiuveta.

 

Indeparteaza dopul de murdarie

De cele mai multe ori in scurgerea chiuvetei se formeaza un dop de murdarie din par, grasime, scame etc. In cazul in care dopul de murdarie se afla in partea superioara a racordului, il poti indeparta cu ajutorul unei surubelnite sau al unui obiect lung si subtire. Daca aceasta metoda nu functioneaza, atunci apeleaza la varianta clasica.

Pompele-ventuza sunt cele mai des intalnite instrumente din majoritatea grupurilor sanitare.Sunt usor de utilizat, nu produc murdarie si nu afecteaza mediul precum substantele chimice.

Umple chiuveta cu apa si astupa orificiul superior al chiuvetei (fanta de prea plin) cu ajutorul unui material textil sau cu hartie. Pompeaza zona de scurgere cu miscari scurte si foarte rapide, pana cand observi ca apa incepe sa se scurga normal. Clateste cu apa fierbinte din abundenta, cateva minute.

In cazul in care aceasta varianta nu da roade, incearca dozele de aer comprimat . Dispozitivele se gasesc la majoritatea magazinelor cu produse sanitare sau materiale de constructii si functioneaza pe acelasi principiu ca si pompele, insa cu o putere mult mai mare.

Citeste cu atentie indicatiile producatorului inainte de utilizare.

Curata scurgerea

Daca esti pe punctul de a chema un instalator, este bine sa stii ca poti incerca singur sa desfunzi chiuveta, prin demontarea racordului de scurgere.

Pasul 1. Demonteaza racordul flexibil din plastic, avand grija sa pastrezi toate garniturile acestuia. Pozitioneaza o caldare sau un lighean dedesubt, pentru ca apa din interior sa nu se imprastie pe podea.

Pasul 2. Cu ajutorul unei surubelnite, desurubeaza ventilul (sita din chiuveta prin care se scurge apa).

Pasul 3. Spala ventilul si garniturile cu apa si detergent si verifica starea acestora. Daca observi ca sunt rupte sau ruginite, atunci trebuie sa le inlocuiesti.

Pasul 4. Curata racordul flexibil si cotul de prindere din perete cu o perie pentru sticle sau un burete.

Daca tubul flexibil de scurgere este foarte infundat, murdar sau fisurat, este bine sa achizitionezi unul nou. Pretul unui racord flexibil din plastic este destul de mic in comparatie cu munca depusa pentru curatarea lui sau cu pretul serviciilor unui instalator.

Este bine ca atunci cand cumperi un racord nou, sa il iei cu tine pe cel vechi pentru a putea cumpara unul identic.

Pasul 5. Monteaza totul la loc si fa o proba pentru a vedea daca garniturile sunt prinse corespunzator. In cazul in care ai pastrat sifonul vechi, este bine ca dupa ce l-ai montat, sa aplici o solutie chimica sau una fabricata in casa pentru a-l curata perfect.

 

Evita sa iti perii parul deasupra chiuvetei si incearca sa indepartezi orice fir de indata ce il observi. 
Foloseste o sita deasa pentru acoperirea ventilului fiecarei chiuvete, astfel incat sa poti indeparta mai usor murdaria. Sita nu va permite resturilor sa intre in tubul de scurgere.
De fiecare data dupa ce speli vasele, lasa apa fierbinte sa curga cateva minute pentru dizolvarea grasimii depuse. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea