Amenajarea casei

#antrenament fizic #antrenament acasa #antrenament

Cum sa-ti amenajezi spatiul de antrenament fizic acasa

Activitatile fizice trebuie sa fie o parte esentiala a vietii. Insa, in prezent, oamenii petrec foarte mult timp acasa, din cauza restrictiilor impuse in contextul pandemiei de COVID-19. Autoritatile ii sfatuiesc pe oameni sa stea acasa si iasa afara numai pentru a cumpara strictul necesar si, dupa caz, la serviciu. Multi ajung, astfel, sa aiba un stil de viata majoritar sedentar.

Desigur, pandemia nu va dura la nesfarsit. Insa, cu un stil de viata din ce in ce mai alert, multi oricum nu ajung la sala de sport. Din acest motiv, o buna optiune poate fi amenajarea unei sali de sport acasa. Sau macar a unui mic loc pentru activitati fizice. Desi spatiul si bugetul ar putea fi principalele constrangeri pentru un astfel de proiect, cu o planificare corecta, este posibil sa fii capabila sa-ti amenajezi propria ta “sala de sport” acasa. Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa alegi cel mai potrivit spatiu din locuinta. Un garaj sau o mansarda ar fi situatia ideala, dar, daca nu dispui de un astfel de spatiu si locuiesti intr-un apartament, va trebui sa alegi o zona speciala pentru aceasta activitate.

Decorul

Un sistem de iluminat bun este foarte important. Poti alege orice surse de iluminat preferi, precum lumanari si lustre cu LED. Evita, insa, lampile plasate prea jos, pentru ca este posibil sa le lovesti in timp ce iti faci exercitiile.

In ceea ce priveste decorul, similar sistemului de iluminat, poti crea orice atmosfera iti place, in orice combinatii de culori.

Importanta este insa temperatura din spatiul unde faci exercitiile fizice, care trebuie să fie potrivită. Trebuie sa iei in considerare faptul ca un garaj va fi mai dificil de incalzit/ racit decat o camera dintr-un apartament.

Daca ai decis sa te folosesti de un spatiu limitat dintr-o camera pentru a face sport, adaugarea unor roti pieselor de mobilier - canapea, masuta de cafea, fotoliu - te poate ajuta sa le muti mai repede, daca este nevoie.

De asemenea, pardoseala este importanta, in special daca folosesti greutati sau un echipament sportiv care poate sa o deterioreze. Pardoseala din cauciuc poate fi o buna optiune, mai ales ca este comercializata sub forma de dale, deci poti acoperi doar zona de care ai nevoie.

O oglinda este optionala: unora le place sa se vada in timp ce fac anumite exercitii fizice, pentru a se asigura ca le efectueaza corect.

Aparatura

In ceea ce priveste echipamentele sportive, ai nevoie sa stabilesti un buget. Amenajarea unei sali de sport cu echipamente de ultima generatie poate fi costisitoare. Dar nu ai nevoie de fonduri mari pentru a amenaja un spatiu de baza functional. In ceea ce priveste achizitionarea de echipamente, poti sa le alegi noi sau folosite. Inainte de a cumpara un produs nou, vezi ce gasesti pe site-urile de produse second hand.

O banca de exercitii reprezinta cea mai eficienta si simpla metoda de a face sport, iar pe piata se gasesc modele foarte multe, in functie de nevoile personale.

Tot in functie de complexitatea exercitiilor pe care le practici, poti achizitiona o bara de tragere fixa sau detasabila, gantere clasice si kettlebell de diverse dimensiuni. 

Benzile elastice sunt echipamente practice si ieftine pe care le poti achizitiona pentru sala de sport de acasa si acelasi lucru este valabil pentru covorasul/ salteaua de yoga. 

Covorasul de yoga poate fi folosit si pentru diverse exercitii pe podea, inclusiv cele de incalzire si stretching.

Exercitiile cardio sunt foarte utile pentru a te mentine in forma. O banda de alergat ori o bicicleta de camera s-ar dovedi foarte utile in acest sens. 

Rulourile de spuma pot fi folosite la exercitiile de pilates, dar si pentru automasaj. Nu in ultimul rand, o minge mare pentru gimnastica poate fi utila pentru diverse exercitii de intarire a muschilor.

Daca locuiesti intr-un apartament, trebuie sa fii atenta la nivelul de zgomot pe care il produci in timpul exercitiilor fizice. De asemenea, daca iti place sa asculti muzica mai tare in timp ce faci sport, o buna optiune sunt castile audio. Nu uita de exercitiile de incalzire si de hidratare. Succes!

Sursa foto: Pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului