Amenajarea casei

#sanatate #protectie #plasa #insecte #muste

Cum sa scapi de muste

Odata cu trecerea iernii si venirea sezonului cald, una dintre cele mai neplacute probleme o reprezinta reaparitia mustelor. Accesul acestor insecte in casa nu este doar inestetic, dar si un pericol real pentru sanatate. Mustele transmit numeroase boli, astfel incat este deosebit de important sa impiedici accesul si circulatia acestora in locuinta.

Iata in continuare 8 solutii de a scapa de mustele din casa:
 

1 Panouri cu sita de protectie
 

Indiferent ca stai la bloc sau la casa, foloseste la toate ferestrele panouri cu sita de protectie. Chiar si pentru usa bucatariei care sta mai tot timpul deschisa in sezonul cald ar trebui sa folosesti o astfel de sita.

De fapt, sita reprezinta singura solutie eficienta pentru a tine la distanta mustele. Chiar daca nu apuca sa se aseze pe mancare, mustele sunt purtatoare de boli si contamineaza suprafetele pe care se aseaza, astfel incat cea mai buna solutie este cea care le impiedica sa patrunda in casa.
 

2 Plante naturale
 

Busuiocul si cuisoarele sunt doua plante ale caror miros alunga mustele. Poti folosi aceste plante in saculeti cu esenta uscata, ori sub forma de ulei etc. De exemplu, se poate da cu o astfel de esenta in jurul ferestrelor pentru a indeparta mustele de zonele de intrare in locuinta.
Alte plante evitate de muste sunt levantica, menta, dafinul, eucaliptul.
 

3 Insecticid
 

Pentru spatiile exterioare invadate de muste se pot folosi diverse insecticide , precum Fendona, Muskill, Protect etc. Substanta (in stare solida, granule, spray etc) se da pe suprafetele pe care umbla de obicei mustele, ca de exemplu pe scari, terasa, pervaz etc, respectandu-se instructiunile de pe ambalaj.

Exista, de asemenea, placute din fetru, impregnate cu insecticid si dotate cu carlige, astfel incat sa poata fi agatate in casa. Un astfel de produs costa in jur de 30 lei.
 

4 Aparat cu ultrasunete
 

O alta varianta de a alunga aceste insecte este sa folosesti un aparat cu ultrasunete impotriva mustelor. O astfel de solutie este recomandata pentru a fi folosit in locuinte, in spatii comerciale , depozite, restaurante etc.

Sursa foto: made-in-china.com Aparatul este dotat cu emitatoare de ultrasunete de inalta frecventa. Aceste ultrasunete sunt percepute de catre muste ca fiind un pericol, afectandu-le sistemul nervos central. Astfel, mustele sunt alungate din aria de actiune a emitatoarelor.

Ultrasunetele nu afecteaza copiii, nici animalele domestice si nu interfereaza cu alte aparate electronice si electrocasnice . Un aparat cu ultrasunete impotriva mustelor costa in jur de 100 lei.
 

5 Aspirator
 

Mustele care au apucat deja sa intre in casa pot fi prinse cu ajutorul unui aspirator obisnuit sau folosind un mini aspirator de insecte. Aspiratorul reprezinta o solutie curata, fara substante nocive si fara a intra in contact cu musca.
 

6 Plici si paleta electrica
 

Pe langa banalul plici fabricat din plastic, inlocuit uneori de un ziar, o musca poate fi prinsa si cu ajutorul unei palete moderne. Aceasta functioneaza prin electrocutarea insectelor la nivelul fileului electrificat. Paleta electrica se activeaza prin actionarea simultana a doua butoane.
 

7 Capcana de muste
 

Capcanele de muste sunt unele dintre cele mai eficiente produse, deoarece au o singura intrare, blocand iesirea.

Capcanele sunt facute din sticla transparenta, nu presupun imprastirea niciunui insecticid, nici alergarea dupa insecte. Capcanele trebuie sa fie umplute cu o solutie deosebit de apetisanta pentru muste. De exemplu, se foloseste o compozitie din otet si zahar. Recipientele de sticla se agata in locul dorit, putand fi utilizate atat inauntru, cat si in spatiile de afara.
 

8 Autocolante si benzi adezive
 

Un alt tip de capcana il reprezinta folia autocolanta sau banda adeziva . Autocolantele pot fi lipite de geamuri sau de alte suprafete pe care merg mustele. Produsul este inodor si nu prezinta emanatii toxice. Insa, la fel ca benzile adezive care se agata in zonele frecventate de muste, sunt inestetice pentru orice privitor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Cum alegi data perfecta pentru nunta ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului