Amenajarea casei

#carti vechi #hobby #carti #biblioteca

Cum sa pastrezi si sa prelungesti viata cartilor vechi

Daca ai ca hobby colectionarea de carti vechi si pretioase, atunci este obligatoriu sa inveti cum sa intretii si sa pastrezi cartile care intra in casa ta. Nimic nu este mai valoros in lume decat cunostintele proprii si, in ciuda evolutiei tehnicii, cele mai folositoare informatii le gasesti tot in carti. Iar o carte pe care ai tinut-o in mana, rasfoit-o, invatat-o pe de rost, poate deveni iar folositoare imediat ce ajunge in mainile altcuiva. Invata, asadar, cum s-o pastrezi si s-o transmiti in stare buna viitoarelor generatii.

1 Imbraca-le

Cel mai bun mod de a proteja cartile vechi de praf, umiditate, lumina soarelui sau pete de cafea este sa le gasesti o imbracaminte corespunzatoare. Poti folosi tipuri diferite de coperte. Copertile din plastic sunt folosite mai des deoarece sunt ieftine si rezistente la apa. Pe de alta parte, copertile de piele sunt scumpe si au nevoie si ele de intretinere speciala.
Mai exista si varianta de a realizat chiar tu cateva coperte din hartia pe care o ai in casa.

2 Depoziteaza-le in pozitie dreapta

O problema in a mentine cartile in stare buna este ca ele isi pierd forma initiala la un moment dat si se deformeaza, ajungand sa se strambe sau sa se rupa. Aceasta problema este intalnita mai ales la cartile care nu au un cotor gros si solid. Pentru a preveni si evita acest lucru, pastreaza intotdeauna cartile intr-o pozitie dreapta in rafturi si inchide-le atunci cand nu le citesti. Forma cartilor vechi poate fi intretinuta mai mult timp daca nu le tii deschise cu fata in jos pe masa, intre sesiunile de citit.

3 Pastreaza-le in dulapuri inchise

Dulapurile de carti de tip rafturi deschise, ar putea arata mai interesant din punct de vedere decorativ, dar daca vrei sa prelungesti viata cartilor tale, ar fi mai bine sa le depozitezi in dulapuri inchise. Umiditatea si praful din aer vor patrunde in hartie dupa cativa ani. Ai nevoie de un dulap cu usi de sticla, care vor fi practice si elegante, in acelasi timp.

4 Depoziteaza-le in cutii

Daca esti genul care atat de multe carti incat nu se mai pune problema sa le tii pe toate la vedere, poti sa le depozitezi in cutii de plastic cu capac sau cutii de carton pe care sa le imbraci in material textil. Ambele tipuri de cutii au avantajul ca mentin bine forma initiala a cartilor, insa exista o conditie: nu le inghesui sau deforma cand le asezi in cutii.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului