Amenajarea casei

#ingrijire #spalare #puf #perna

Cum sa iti intretii pernele

Pernele ne asigura in fiecare noapte un somn linistit si confortabil. Ingrijite corespunzator ele dureaza timp indelungat. Fie ca sunt umplute cu puf, vata sau burete, trebuie sa urmezi cativa pasi inainte de a le curata.

 

1 Foloseste intotdeauna o invelitoare

Chiar daca este vorba de pernele mostenite din bunici sau de cele cumparate din magazin, invelitoarea este esentiala. Aceasta se poate prinde cu nasturi, cu fermoar sau cu scai si se poate inlocui ori de cate ori este nevoie fara a fi nevoie sa speli perna .

Fata de perna se poate asorta cu lenjeria de pat, cu husa sau cu stilul amenajarii din camera respectiva. Uneori perna este acel detaliu care acorda farmec intregii camere.

Daca pernele cumparate din comert au imprimeuri colorate care te atrag, atunci foloseste-le doar pentru decor, nu si pentru dormit. 

2 Scutura pernele cel putin o data pe saptamana

Deoarece perna intra permanent in contact cu capul si fata noastra, aerisirea este extrem de importanta. Astfel scapi de praful acumulat in material si eviti dezvoltarea unei alergii. In timp ce o scuturi vei avea grija ca interiorul sa devina uniform si pufos.

Lasa perna cateva minute la aer curat pentru o prospetime mai mare si un miros placut.

3 Citeste cu atentie etichetele

Majoritatea pernelor cumparate din magazine au atasata o eticheta. Acolo gasesti informatii cu privire la modul de intretinere, temperatura de spalare si uscare si detergentul necesar.

Unele materiale nu pot fi spalate, iar pentru altele este necesara spalarea si uscarea individuala din cauza culorilor.

4 Spala pernele mici in masina de spalat

In general nu este indicat sa introduci mai mult de doua perne in cuva pentru o spalare. Inainte de spalare, indeparteaza fata de perna principala. Daca perna contine puf sau pene si exista riscul sa se piarda in timpul spalarii, atunci inveleste-o intr-o fata de perna simpla si uzata pentru a preveni o defectiune la masina de spalat.

In general este indicat sa folosesti o temperatura scazuta a apei, bineinteles, in functie de indicatiile etichetei. Pernele din puf vor fi spalate cu un program special pentru rufe sensibile, folosind detergent lichid pentru lana si haine delicate.

5 Spala pernele sensibile in cada

In cazul in care nu ai posibilitatea sa le speli in masina de spalat sau nu este recomandat acest lucru deoarece materialele sunt prea sensibile si exista riscul ca perna sa isi piarda forma in urma rotatiilor masinii de spalat, atunci aplica metoda clasica.

Umple o jumatate de cada cu apa calda si adauga fulgi de sapun sau detergent lichid. Amesteca pana cand solutia se dizolva in apa. Introdu pernele cu atentie, in functie de culori si cerinte. Spala-le doar prin presare, nu prin frecare. Daca pernele sunt prea mari si nu ai puterea necesara, atunci te poti urca cu picioarele in cada.

6 Usuca-le cu mare atentie

Ideal ar fi sa usuci pernele cu ajutorul programului special al masinii de spalat. Pentru ca acest pas sa iti reuseasca, introdu cateva mingi curate de tenis. Acestea vor ajuta la uniformizarea continutului, astfel incat pernele vor fi mai pufoase.

Asigura-te ca au fost bine stoarse. In functie de programul masinii de spalat, este posibil sa mai fie nevoie de un ciclu de stoarcere. In general pernele pierd apa mai multa dupa doua programe de stoarcere/uscare.

Verifica periodic starea lor si schimba-le pozitia pentru a prinde cat mai mult aer. Nu le lasa in uscator mai mult decat este necesar, deoarece se vor rupe.

Daca nu ai posibilitatea de a le usca astfel, preseaza-le cat poti de bine dupa ce le-ai clatit. Surplusul de apa neeliminat in termen de 24 de ore va crea un miros foarte urat, astfel incat nu vei mai putea folosi perna respectiva.

Daca ai de-a face cu o perna foarte mare din puf, atunci este indicat ca dupa spalare sa ii tai husa si sa intinzi puful la soare pentru a se usca.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului