Amenajarea casei

#burete #otet #solutii de curatat #curatare

Cum sa cureti un burete

Unele dintre cele mai murdare obiecte din casa sunt buretii folositi. Acestia contin bacterii, germeni, spori si microorganisme care pot ajunge la cateva mii pe o suprafata nu mai mare de 3 cm. Tocmai de aceea, buretii sunt des inlocuiti, insa acest lucru inseamna cheltuieli permanente. Daca vrei sa economisesti si sa asiguri igiena casei tale, foloseste una dintre modalitatile de curatare a unui burete.

1 Fa-ti un obicei din a curata buretii
 

Buretii refolositi trebuie curatati cam o data la 3 zile. Fiind prin natura lor materiale absorbante , microbii se dezvolta foarte usor din cauza umezelii.
 

2 Curata buretii de resturi
 

Inainte de orice altceva, ia buretele folosit si indeparteaza de pe el resturile de la spalat sau curatenie: bucatelele de mancare, firele de par, scamele etc. Dupa ce inlaturi primul strat de mizerie, spala buretele cu apa si stoarce-l foarte bine, apoi pune-l la uscat.
 

3 Foloseste metoda cuptorului cu microunde
 

Una dintre cele mai cunoscute metode de a curata un burete o reprezinta cuptorul cu microunde. Pentru a o incerca, trebuie in primul rand sa te asiguri ca buretele tau nu are nicio parte metalica. Uda-l si pune-l in cuptor, cam un minut. Nu incerca aceasta metoda cu un burete uscat pentru ca se poate sa ia foc sau sa se topeasca.

Apoi scoate-l, daca se poate, evitand contactul direct cu pielea, pentru a nu te arde. Nu te grabi sa-l storci. Lasa-l sa se raceasca inainte de orice altceva. Nu uita sa cureti si cuptorul de microunde in interior, dupa ce ai scos buretele. Aburii care se creeaza contin particule din resturile de mizerie ale buretelui. Poti sa-l stergi cu o carpa curata.
 

4 Spala buretele in masina de spalat vase
 

O alta metoda este sa pui buretele in masina de spalat , in sertarul pentru ustensile de bucatarie . Aceasta spalare va reduce prezenta bacteriilor cu 99%.
 

5 Foloseste inalbitor
 

O alta metoda de a curata si igieniza un burete folosit este sa-l pui intr-o solutie facuta in casa. Fa o solutie din apa cu 10% inalbitor. Apoi scufunda buretele si lasa-l sa stea in aceasta solutie in jur de 3 minute. Scoate-l apoi si stoarce-l bine. 

Daca nu suporti mirosul de inalbitor, adauga zeama de lamaie. Apoi spala buretele in apa curata, stoarce-l si pune-l la uscat. Daca folosesti metoda cu inalbitor, buretele nu trebuie sa prezinte urme de amoniac.

Aceasta metoda este buna pentru buretii folositi in curatenia casei, cei cu care ai sters gresia, cada, chiuveta, balconul etc. Acesti bureti nu ar fi recomandat sa fie pusi in masina de spalat vase si nici in cuptorul cu microunde.
 

6 Fa o solutie din apa si otet
 

Pune apa la fiert, cu otet si apoi aduga buretii in oala. Lasa-i sa fiarba cateva minute, apoi acopera oala cu un capac si ia-o de pe foc. Tine-o astfel cam o ora, pentru ca buretii sa se sterilizeze.
 

7 Prelungeste viata buretelui de viata
 

Foloseste bureti de vase in mod alternativ, astfel incat atunci cand il pui pe unul la uscat, sa ai altul la dispozitie. Pentru unele sarcini, cum ar fi stergerea blatului de bucatarie, foloseste o carpa din material textil in locul buretilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului