Amenajarea casei

#mobila #covor #canapea #locuinta #curatenie #par #pisica #caine #animal

Cum sa cureti parul de animale din casa

Parul de animale din casa noastra devine de foarte multe ori un motiv de ingrijorare, de stres sau de jena fata de musafiri. In combinatie cu praful in exces, acesta poate dezvolta alergii sau probleme de sanatate in special in cazul copiilor. Iata cateva metode de curatare a parului pana la ultimul fir pentru o siguranta sporita si un trai linistit alaturi de prietenul cel mai bun.



1 Aspira temeinic

Aspiratorul este instrumentul principal de lucru in cazul in care ai un caine sau o pisica . Daca matura se murdareste usor, se incarca de par si de praf, iar curatenia devine un adevarat calvar, aspiratorul va inghite toata murdaria si parul de pe suprafete. Pentru o curatenie de durata, este bine sa incepi cu aspiratul.

Nu te limita doar la aspiratul suprafetelor incarcate cu par, ci scapa de tot praful din incaperea respectiva. Plinta , marginile, colturile, peretii si suprafetele inalte.

Pentru covor si canapele este bine sa folosesti capatul cu perie al aspiratorului. Curata peria ori de cate ori observi ca s-a incarcat cu par. De asemenea, goleste cat de des este nevoie sacul aspiratorului, deoarece asa va functiona mai bine si nu risti imprastierea prafului.

2 Curata tot parul de pe mobila

Este de preferat sa folosesti un material care sa atraga parul, pentru a evita imprastierea lui in restul camerei. Renunta la pamatuful de praf, deoarece nu vei termina niciodata ciclul aspirat, sters, aspirat, sters. Ia o bucata de panza de dimensiuni mai mari si umezeste-o cu otet de mere . Sterge mobila, incercand sa strangi parul si praful in interiorul materialului. Nu refolosi portiunea murdara.

Otetul are un efect benefic asupra mobilei din lemn, asa ca nu trebuie sa iti faci griji.
In final, lustruieste suprafetele cu o solutie speciala cu efect antistatic.

3 Curata canapeaua si fotoliile din material textil

Oricat de bine te simti in prezenta animalului de companie din apartamentul tau, consecintele pot fi uneori nesanatose si rusinoase. Iti vei supune musafirii la o stare de disconfort si poti trece prin experiente neplacute in cazul in care in mancare sau in paharul cu bautura apare un fir de par razlet.

Este foarte important sa inchizi cainele sau pisica intr-o alta camera sau in holul locuintei in timp ce faci curat, pentru a nu transforma curatenia intr-o cursa cu obstacole.

Daca ai o canapea cu perne, atunci aspira-le separat. Monteaza capatul sibtire al aspiratorului si exploreaza toate zonele canapelei: partea din spate, colturile si manerele.  Este bine saporti o pereche de manusi din cauciuc pentru a putea apuca eventualele ghemuri de par. Cu mana libera este mai greu sa le prinzi, iar daca acest lucru se intampla, atunci va fi foarte greu sa cureti toate firele de par de pe degete.

Ia un burete abraziv, din spuma, si perie toate pernele si cotierele canapelei din interior catre exterior. Deoarece buretele nu are capacitatea de a capta toate firele de par, acestea vor cadea pe podea, iar de acolo iti va fi mai usor sa le aspiri.

In final vei verifica succesul activitatii de pana acum. Daca animalul tau de companie are parul de culoare deschisa, atunci ia o panza de culoare inchisa, umezeste-o usor si asterne-o pe canapea. Preseaza putin si indeparteaz-o dupa aproximativ 1 minut. Daca observi fire de par , atunci va trebui sa mai insisti. Daca nu, atunci ai terminat.

4 Perie covoarele

Dupa ce le-ai aspirat cu un aspirator puternic, este momentul sa treci la detalii. Pentru a realiza acest lucru, ai nevoie de o perie rara si aspra si de o perie mai moale si deasa. Amesteca o solutie din apa calduta si detergent pentru covoare, otet sau balsam de rufe .

Foloseste mai intai peria aspra pentru a aduna parul in exces din covor. Aceasta va patrunde printre perii covorului si va aduna toate firele de par. Umezeste usor peria deoarece spuma in exces lipeste parul de fibrele materialului.

Dupa ce ai adunat parul perie covorul asa cum o faceai in mod normal, cu peria clasica si cu solutia preparata anterior. Asteapta sa se usuce bine si observa rezultatul. Daca este cazul, aspira din nou.

5 Asigura o toaleta corespunzatoare animalului de companie

Atat cainii, cat si pisicile au nevoie de ingrijire speciala, mai ales in perioada de primavara, cand parul de iarna se schimba.
Cea mai buna solutie ti-o va da medicul veterinar. Acesta iti va recomanda si tipul de hrana sau vitaminele potrivite rasei.

Intre timp, ai datoria de a-i peria o data la 2 – 3 zile blana, cu o perie rara, putin umezita.
Daca reusesti, limiteaza accesul cainelui/pisicii in camerele cu covoare sau canapele din material textil, macar in perioada de naparlire, sau invata-l sa nu se mai catere.

 

 Citeste si alte articole din aceasta categorie:

 

Daca nu ai timp sa te ocupi de curatenia casei tale, insa vrei sa lasi totul pe maini bune, iti poti gasi o menajera pe CautaMenajera.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea