Amenajarea casei

#jaluzele #curatenie #solutii de curatat

Cum sa cureti jaluzelele

De multe ori, jaluzelele se bucura de mai putina atentie la curatenie. Insa acestea nu trebuie sa fie lasate sa se impregneze cu mult praf deoarece va afecta sanatatea celor din jur si va diminua considerabil lumina naturala pe care o lasa sa patrunda in camera.

Chiar daca spalarea si curatarea jaluzelelor nu este una dintre cele mai indragite sarcini legate de curatenie, totusi acest procedeu facut in mod regulat si corespunzator se dovedeste de ajutor.


1 Verifica manualul de utilizare


In mod normal, atunci cand cumperi jaluzele, acestea trebuie sa vina insotite de informatii asupra utilizarii si intretinerii. Din cauza diverselor materiale din care pot fi fabricate si a accesoriilor pe care le au, este recomandat sa te uiti in primul rand asupra acestor informatii inainte de a le curata. De exemplu, se poate ca unele jaluzele sa nu poata fi scufundate in apa, in cada, pentru a fi inmuiate bine si curatate, din cauza unor
elemente decorative care pot fi deteriorate sau distruse.


2 Curata jaluzelele dupa ce le-ai demontat


Este de preferinta sa nu cureti jaluzelele cand sunt pe ferestre deoarece mizeria si solutiile de curatat pot sa se scurga pe perete sau mobila. Demonteaza-le cu grija si intinde-le undeva pe jos, pe o suprafata plata, pregatita in prealabil. O alta varianta este sa le duci in baie si sa le speli cu dusul.


3 Jaluzele de lemn


Pentru a curata jaluzelele de lemn nu trebuie sa folosesti apa, deoarece aceasta distruge lemnul.

Foloseste un aspirator la care atasezi peria moale, pentru suprafete delicate. Cu ajutorul lui, aspira praful de pe jaluzelele de lemn, de sus in jos, cam o data pe saptamana. Apoi sterge jaluzelele cu o carpa, folosind un spray anti-praf, special conceput pentru suprafetele de lemn. De asemenea, poti folosi o periuta de dinti pentru locurile inguste si greu accesibile. Da-o cu solutie si apasa usor in zonele cu probleme.
Deschide jaluzelele la un unghi de 45 de grade pentru a putea sa le cureti mai usor. Poti folosi si o solutie pe baza de ulei, cu rol de protectie.


4 Jaluzele din vinil


Pentru jaluzelele din vinil, trebuie sa folosesti un aspirator la care atasezi o perie moale. Astfel, intr-o prima faza, scapi de primul strat de praf.
Apoi poti sa folosesti apa calda si un detergent care dizolva grasimile. Spala bine jaluzelele si apoi usuca-le cu prosoape uscate.


5 Jaluzele de plastic


Jaluzelele din plastic se curata tot cu apa si detergent, dupa care se sterg cu un material absorbant si se lasa deschide, la aerisit.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea