Amenajarea casei

#garaj #curatenie #organizare #automobil

Cum sa cureti garajul de vechituri

Garajul este spatiul in care suntem tentati sa depozitam majoritatea vechiturilor din casa. Adaugand aici si obiectele de extrasezon, mobilierul de gradina si cateva articole pastrate pentru copiii prietenilor si ai rudelor, am alcatuit un spatiu aglomerat, inabordabil si costisitor. Gramada de lucruri inutile se poate transforma intr-un real pericol pentru tine si membrii familiei, dar si pentru automobilul parcat in interior.

 

1 Stabileste planul de lucru

Alege un weekend insorit si aduna-ti toata familia laolalta. Impartiti sarcini, organizati un gratar si porniti la lucru intr-o maniera vesela si energica. Descoperirea vechiturilor depozitate pe rafturile din garaj va starni hohote de ras si multe amintiri, fiind un bun prilej pentru intarirea relatiilor de familie.

Achizitioneaza saci mari pentru gunoaie, recipiente de plastic, cutii de depozitare , etichete si vopsea pentru o organizare ca la carte.

2 Elibereaza spatiul complet

Ai toata curtea la dispozitie pentru a-ti etala averea acumulata in acea anexa. In scurt timp va veni intrebarea „unde au incaput atatea lucruri?”.

Delimiteaza zone pentru fiecare categorie si insarcineaza cate un membru cu fiecare zona in parte:

  • lucruri ce pot fi vandute
  • obiecte ce pot fi oferite altor persoane
  • gunoi
  • unelte si materiale de constructii
  • amintiri
  • accesorii de gradinarit etc

3 Pastreaza cat mai putine lucruri

Pentru acele obiecte pe care le pastrezi pentru zile negre, este bine sa aplici cea mai sincera regula: daca nu ai mai folosit lucrul respectiv in ultimele 12 luni, nu il vei mai folosi vreodata. In cazul acesta este bine sa te hotarasti ce vei face cu obiectele respective: le donezi unei fundatii, le arunci, le vinzi sau le oferi prietenilor. Orice decizie ai lua, asigura-te ca lucrurile respective nu se mai intorc in garajul tau.

4 Organizeaza totul in cutii

Cutii, etichete, saci si multa atentie. Grupeaza piesele asemanatoare in cutii si lipeste etichetele pentru a le putea identifica mai usor pe viitor: ornamentele pentru Craciun, uneltele, ingrasamantul de flori etc.

Daca ai ales deja o serie de obiecte pentru vanzare, fa-le cate o poza si posteaza un anunt pe internet, pe siteurile specializate. Cumparatorii nu vor intarzia sa apara.

5 Aspira, degreseaza si spala

Inainte de a aseza cutiile si lucrurile voluminoase la locul lor, va trebui sa cureti garajul. Strange cioburile, bucatile de material, sticlele goale si alte accesorii de mici dimensiuni si arunca-le. Dupa ce spatiul a ramas 100% liber, aspira cat mai bine casele de paianjeni si praful de pe pereti, podea si de pe rafturile de depozitare.

Foloseste apa calda si detergent pentru a spala garajul si elimina petele de grasime si urmele de praf ramase.

Deschide larg usile si monteaza un ventilator pentru a facilita uscarea tuturor suprafetelor. In caz contrar poate aparea mucegaiul, rugina si deteriorarea lemnului.

6 Reorganizeaza spatiile de depozitare

Daca ti-ai invatat lectia aglomeratiei, acum ai sansa de a aseza totul intr-o ordine logica, astfel incat toate cele necesare sa fie la indemana, indiferent de sezon. Evita sa pozitionezi cutii in spatiile foarte inalte in care nu ajungi de obicei, deoarece nu le vei folosi niciodata pana la urmatoarea curatenie. Daca obiectele nu se afla in campul nostru vizual si nu pot fi usor de accesat, probabilitatea utilzarii este extrem de redusa.

Avand in vedere regula stabilita la pasul 3, nu ar trebui sa ai niciun motiv sa depozitezi lucruri nefolositoare in toate ungherele garajului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului