Amenajarea casei

#clasa energetica #lada frigorifica #electrocasnice

Cum sa alegi o lada frigorifica

Lazile frigorifice sunt ideale pentru familiile numeroase, care investesc in provizii alimentare de buna calitate. Spre deosebire de compartimentele unui congelator, iti ofera mai multe posibilitati si un spatiu mult mai mare de depozitare.

1 Lazile frigorifice potrivite pentru un apartament sunt de dimensiuni mai mici fata de cele din magazine. Cu un volum cuprins intre 100 si 200 litri, poti congela pana la 25 de kg in 24 h.

2 In functie de capacitate si de modelul pe care il alegi, lada frigorifica poate fi compartimentata sau poate contine cosuri de depozitare a alimentelor. Unii producatori iti ofera sertare in locul cosurilor (maxim 5). Astfel poti repartiza alimentele pe categorii sau in ordinea in care planifici sa le gatesti.

3 Un aspect foarte important in decizia de cumparare il reprezinta spatiul disponibil din locuinta ta. In cazul in care ai suficient loc, alege un model cu o latime de 120 – 130 cm. Daca ai un loc restrans, atunci orienteaza-te catre un model mai mic, cu o capacitate redusa si o latime de 60-70 cm.

4 Capacul de inchidere poate fi dotat cu un sistem de siguranta care previne deschiderea accidentala. Majoritatea modelelelor contin panoul de control in exterior, pe capac. Aici poti vedea avertizarile ledurilor pentru temperatura. De asemenea, sistemul analog de setare a termperaturii si termostatul reglabil (difera de la un model la altul) pot fi accesate tot de aici. Aparatele mai performante iti ofera posibilitatea de a alege intre 7 trepte de temperatura, in functie de cantitatea de alimente, de temperatura ambientala sau de anotimp.

5 Accesoriile de care depinde instalarea perfecta a lazii, precum si transportul acesteia sunt picioarele reglabile si rotile. Verifica acest detaliu inainte de a o cumpara, mai ales daca podeaua din locuinta ta nu este perfect dreapta. In cazul in care nu este reglata in linie dreapta, nivelul de sunet care in mod normal atinge 40 – 45 dB, poate fi amplificat din cauza vibratiilor.

6 In ceea ce priveste functiile, este bine sa le alegi pe cele mai practice. De exemplu, o parte din lazile frigorifice dedicate utilizarii casnice necesita dezghetare manuala. Pe de alta parte, cele mai performante au functia de automata completata de un sistem de drenare a apei.

7 In cazul in care locuiesti intr-o zona in care penele de curent sunt la ordinea zilei, atunci este indicat sa alegi o lada frigorifica ce este dotata cu functia de autonomie energetica. Practic, atunci cand curentul electric este intrerupt, rezerva de curent face ca aparatul sa functioneze la parametrii normali intre 24 si 70 de ore.

8 Congelarea rapida este una dintre functiile utile, dar care ridica putin factura de curent. Atunci cand depozitezi o cantitate mai mare de alimente si carne, si vrei sa fii sigur ca acestea se afla in siguranta, poti apela la aceasta functie.

9 Majoritatea lazilor frigorifice existente in magazinele de specialitate, fac parte din A+. Avand in vedere ca cea mai economica este A++ si cea mai costisitoare este C, putem spune ca nu vei plati foarte multi bani in plus la factura. Mai exact, lazile cu un singur compresor, consuma aproximativ 250 kw/an, in cazul in care functioneaza non stop. Temperatura minima ambientala nu trebuie sa scada sub valoarea de 16 grade, in vreme ce temperatura maxima nu poate depasi 35 – 40 grade.

10 Preturile sunt cuprinse intre 700 si 1400 RON in magazinele de profil din tara si sunt reprezentative pentru lazile frigorifice cu o capacitate cuprinsa intre 100 si 200 litri. Valoarea produsului este stabilita in functie de capacitate, notorietatea firmei producatoare, promotiile din magazine, functiile de care dispune, accesoriile si clasa de consum .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului