Amenajarea casei

#mucegai #baie #curatenie #alergie #sanatate

Cum previi aparitia mucegaiului in baie

Alergia la mucegai este o problema grava ce se poate manifesta prin probleme respiratorii. Adaugand mirosul neplacut si aspectul deranjant, tragem un semnal de alarma asupra efectelor exclusiv negative. Asa cum s-a dovedit de fiecare data, este mai bine sa previi decat sa tratezi. Iata ce poti face pentru a-ti pastra baia curata si sigura.

 

1 Verifica defectiunile sistemului sanitar

Un robinet care picura si o scurgere fisurata sunt suficiente pentru a dezvolta umezeala in baie si pentru a duce, in scurt timp, la aparitia mucegaiului. Remediind problemele instalatiei sanitare reduci in acelasi timp si consumul de apa.

Daca nu observi o problema evidenta, este bine ca atunci cand cureti baia sa analizezi cu atentie toate zonele. Daca observi umezeala, picaturi de apa sau pete de mucegai, inseamna ca undeva exista o problema. De multe ori o defectiune poate aparea pe coloana blocului sau in baia vecinilor tai, avand efecte si asupra locuintei tale. Discuta cu administratorul si cu instalatorul blocului pentru remediere. In caz contrar, problema poate duce in scurt timp la o inundatie cu efecte grave.

2 Asigura aerisirea permanenta a baii

Din pacate, exista foarte multe bai fara fereastra sau gura de aerisire. Acestea sunt cele mai predispuse la mucegai din cauza imposibilitatii de reducere a umezelii in timp util. Aparent, singura metoda de a scapa de aburi este deschiderea usii pentru ca baia sa comunice cu restul casei (o metoda nesanatoasa si neigienica).

Monteaza un ventilator special de perete si instaleaza un dezumidificator in baie pentru a scapa de aburi si pentru a reduce umezeala cat mai repede. Daca in restul casei mucegaiul apare in zone ascunse sau in spatii pe care nu le atingem, in baie exista riscul ca bacteria sa se transfere pe piele, dezvoltand ciuperci si micoze.

3 Sterge faianta dupa fiecare dus

Sterge atat peretii cu faianta, cat si peretii cabinei de dus sau cada. Foloseste un prosop uscat si realizeaza aceasta operatiune dupa fiecare baie sau dus. Mucegaiul se dezvolta rapid pe chitul de rosturi, fiind mult mai greu de curatat ulterior. De asemenea, acesta poate aparea mai intai in colturile cazii sau pe suportul de sapun sau bureti.

Este indicat ca dupa fiecare baie sa pui la uscat prosoapele ude si buretii. Buretele de baie poate mucegai foarte usor daca este tinut intr-un spatiu care nu permite evaporarea apei. De asemenea, daca ai un copil mic, asigura-te ca jucariile cu care face baie nu contin apa in interior.

4 Verifica permanent perdeaua de dus

Perdelele de dus din material plastic sunt primele care anunta aparitia mucegaiului. In cazul in care nu ai o cabina de dus, dar folosesti perdeaua pentru a separa cada de restul baii, este bine sa scurtezi materialul acesteia astfel incat sa nu atinga suprafata cazii. De obicei, mucegaiul apare exact in portiunea care intra in contact cu cada.

Spala perdeaua cu apa si detergent cel putin o data pe luna. Pulverizeaza pe suprafata acesteia o solutie din apa si otet in cantitati egale pentru a intarzia dezvoltarea mucegaiului.

Dupa fiecare baie sau dus, deschide larg perdeaua pentru ca aburii sa iasa din cabina.

5 Foloseste solutii de prevenire

Atunci cand observi o urma de mucegai, indeparteaza surplusul si curata zona cu apa si clor. Este foarte important sa te protejezi cu ajutorul unei masti (pentru a nu inhala particule de mucegai) si cu manusi menajere (deoarece clorul ataca pielea de pe maini).

Atunci cand renovezi este foarte important sa aplici un strat de solutie anti mucegai pe perete. In functie cat de afectat este peretele, la un interval de 24 de ore se recomanda si aplicarea celui de al doilea strat. Ulterior poti folosi o vopsea lavabila speciala pentru zone umede sau bai.

6 Atentie la covorasele decorative!

Stratul impermeabil de cauciuc de pe spatele covoraselor de baie este un adevarat focar de infectie. Acesta retine umezeala si, daca nu este curatat la timp, dezvolta mucegaiul. Bacteria va intra in contact cu gresia si cu chitul de rosturi dintre placile de gresie. In cazul in care speli covorul in masina de spalat impreuna cu alte haine la o temperatura scazuta, poti infecta si restul materialelor textile.

Usuca covorasele de baie de fiecare data cand observi ca sunt umede. Inainte de a le asterne inapoi pe pardoseala, asigura-te ca sunt uscate pe ambele parti, iar gresia este curata si uscata.

7 Evita formarea de abur

Atunci cand folosesti apa fierbinte la cada, este bine sa lasi apa rece sa curga la chiuveta. Apa rece inhiba aburii din incapere. De asemenea, poti face acest lucru cu cateva minute inainte de a deschide apa calda. Astfel previi condensul si umezeala si pastrezi oglinda neaburita.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului