Amenajarea casei

#casa #mucegai casa #mucegai pereti #eliminare mucegai

Cum elimini mucegaiul din casa

Prezenta mucegaiului in interiorul casei este o problema care trebuie tratata cu maxima seriozitate. Sporii de mucegai, acumulati in cantitati mari, pot cauza probleme de sanatate, de la alergii la afectiuni mai grave. Pentru a evita neplacerile estetice si medicale, descopera, in continuare, cum poti elimina mucegaiul din casa!

1. Identifica zonele afectate de mucegai

Primul pas catre remedierea problemei mucegaiului din casa implica identificarea zonelor in care acesta este prezent. In general, nu iti va fi dificil sa descoperi care sunt suprafetele care trebuie curatate: mucegaiul se acumuleaza in spatii umede si calde, neaerisite.

Prezenta mucegaiului este insotita si de un miros specific, chiar daca este posibil ca sporii sa nu fie vizibili pe fiecare dintre suprafetele pe care le-au infestat. In situatia in care descoperi o zona care pare sa fie acoperita de mucegai, dar nu esti sigur ca ai de-a face cu acest tip de problema, nu iti ramane decat sa faci urmatorul test: picura, cu o pipeta, un strop de inalbitor pe suprafata posibil afectata de mucegai; daca pata dispare in 1-2 minute, atunci ai de-a face cu mucegai. Retine ca, daca este vorba despre o murdarie obisnuita, pata nu va disparea la aplicarea inalbitorului.

Verifica atent fiecare zona a casei, insistand in baie, dar si in camerele cu pereti exteriori (in cazul unei locuinte la bloc), cat si in dulapuri. Daca locuiesti la casa, podul si eventualul beci ar trebui si ele temeinic verificate, cat si terasa casei (mucegaiul se poate forma si, ulterior, ajunge in casa pornind de la frunzele moarte si putrezite din curte, spre exemplu).

2. Curata mucegaiul cu inalbitor

Inalbitorul este o solutie excelenta de indepartare a mucegaiului de pe suprafetele din casa. Ideal este inalbitorul cu clor. Inainte de a demara procesul de curatare, deschide toate ferestrele casei pentru a asigura o buna ventilatie si a evita inhalarea vaporilor toxici de inalbitor.

Pentru a curata suprafetele colorate ori vopsite, afectate de mucegai, foloseste la igienizare un amestec de 1 litru de inalbitor cu clor, 1 lingura de detergent lichid de vase si 9 litri de apa. Aplica solutia obtinuta cu un burete pe suprafetele afectate si sterge pana cand mucegaiul dispare in totalitate. Apoi, clateste suprafatele igienizate cu apa din belsug, pentru a te asigura ca indepartezi urmele de solutie ramase. In cele din urma, lasa suprafetele curatate sa se usuce de la sine.

3. Scapa de mucegaiul din dulap

Una dintre cele mai nefericite zone in care poti descoperi mucegai este dulapul cu haine, intrucat sporii se pot acumula intocmai pe accesoriile si piesele vestimentare preferate. Pentru a le curata de mucegai, inlocuieste inalbitorul cu clor cu otetul alb. Adauga otet alb distilat intr-un pulverizator, dupa care aplica-l direct pe zonele acoperite cu mucegai ale hainelor, gentilor, accesoriilor etc. Lasa otetul sa actioneze timp de cateva ore, dupa care pune hainele la spalat si clateste accesoriile cu apa calda si detergent pentru a scapa de urmele de otet si de mucegai.

Foto: ecohousecleaningtips.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea