Amenajarea casei

#aer conditionat #aparat aer conditionat

Cum a fost inventat aerul conditionat

Chiar daca poate parea de necrezut, ideea de confort in perioadele caniculare a existat inca din cele mai vechi timpuri. De pilda, egiptenii si romanii foloseau bazine cu apa pentru a raci incaperile luxoase in care locuiau. Asadar aceste sisteme se regaseau doar la oamenii instariti din acele vremuri.

 

Primul sistem mai elevat de racire, de forma unui ventilator, a fost conceput in China de catre Ding Huan. Acesta era alcatuit din sapte brate care masurau fiecare cate trei metri fiind manevrat de sclavi si prizonieri.Este bine de stiut ca aceste sisteme de racire au fost inventate intr-o perioada in care electricitatea nu fusese descoperita inca.

In anul 1820 Michael Faraday a brevetat primul aparat de aer conditionat cu compresor care folosea pentru racire amoniacul. Este important sa observam ca si in zilele noastre componenta de baza a aparatului de aer conditionat este tot compresorul, bineinteles la un nivel mult mai evoluat.

In anul 1902 Willis Carier produce primul aparat de aer conditionat care putea controla umiditatea aerului. Desi mult mai evoluat din toate punctele de vedere aparatul lui Carier avea totusi un minus foarte important si anume: gazele pe care le folosea pentru racire. Acestea erau: amoniac, clormetan, propan, dioxid de sulf. Aceste substante erau foarte eficiente insa foarte toxice in acelasi timp si periculoase. El s-a gandit sa instaleze aerul conditionat cu unitatile in aceeasi camera.

In anul 1928 Thomas Midgley combina o alhidra sulfuroasa si o clorura de metil, creind diclorfluorometan cunoscut sub denumirea de freon. Acesta este un gaz non-toxic care este utilizat si in prezent ca agent frigorific pentru aparatele de aer conditionat. Primele aparate de aer conditionat s-au folosit in tipografii, deoarece caldura si umiditatea degradau foarte mult hartia. Incepand cu anul 1950 au fost disponibile pentru toti consumatorii. In prezent sunt cunoscute mai multe tipuri de freon si anume: Freonr32, Freon r404, Freon r410a, Freon r407c, etc…

Ce inseamna aer conditionat? Termenul de aer conditionat inseamna ceea ce probabil multi dintre voi v-ati dat seama: racire si dezumidifcare a aerului pentru a se ajunge in incapere la un confort termic. Aerul conditionat este un aparat sau un sistem de climatizare menit sa mentina constanta temperatura si umiditatea aerului dintr-o incapere.

Ca in orice domeniu, si industria aparatelor de aer conditionat este in permanenta schimbare. In fiecare zi se fac cercetari pentru a se gasi noi formule si tehnologii care sa ne asigure tuturor un confort sporit dar care sa fie in acelasi timp cat mai ecologice si sigure pentru sanatatea noastra.

Cu totii ne indreptam spre digitalizare iar tehnologia evoluata din zilele noastre ne permite sa ne documentam despre orice. Astfel ca anumiti termeni ca freon sau inverter nu ne mai sunt necunoscuti. Dar cu toate acestea stim cum se monteaza un aparat de aer conditionat corect? Specialistii de la https://www.home-clima.ro ne explica cel mai bine la ei pe site.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare