Amenajarea casei

Cinci metode de a aduce mai multa lumina intr-o locuinta intunecoasa

Lumina naturala este unul dintre elementele esentiale pentru a ne simti bine. Iar lipsa luminii din locuinta ne poate afecta starea psihica. Din cauza unor ferestre prea mici sau a unei slabe expuneri la lumina, camerele unei locuinte pot parea triste, deprimante. Insa, exista numeroase posibilitati simple, eficiente si ieftine de a decora o camera astfel incat aceasta sa para mult mai luminoasa.

 

Foloseste mai multe surse de lumina

Un sistem de iluminat eficient este cel mai important atunci cand amenajam o locuinta intunecoasa. Alegerea unei singure surse de iluminat situate in mijlocul tavanului nu este solutia cea mai fericita. Foloseste mai degraba mai multe surse de iluminat pentru a obtine o ambianta placuta. Poti alege spoturi LED pentru a lumina o zona a camerei sau panouri cu LED care pot fi controlate cu ajutorul telecomenzii, lampadare, veioze etc. Important este ca toate zonele delimitate ale camerei sa fie luminate aproximativ la acelasi nivel, pentru a echilibra spatiul. Poti completa cu ghirlande luminoase si lumanari, clasice sau cu LED, care dau o nota romantica sau festiva.

Mai trebuie sa ai in vedere ca incaperile locuintei nu au nevoie de acelasi numar de surse de iluminat. Baia si bucataria, de exemplu, necesita surse de lumina mai puternice decat livingul sau dormitorul. Multiplicarea surselor de lumina permite structurarea spatiului in functie de nevoi si te ajuta sa creezi ambiante diverse. Nu in ultimul rand, alege becuri cu lumina galbena, care ofera senzatia de caldura.

Alege culori deschise pentru pereti

Vopseste peretii in culori deschise, precum alb pur, bej, gri perla si chiar verde, pentru ca aceste nuante te vor ajuta sa creezi un interior armonios si luminos. Trebuie sa mai iei in considerare ca vopselele satinate si lacurile reflecta mai bine lumina decat versiunile mate si ofera un aspect modern incaperii. Acelasi lucru este valabil si daca alegi sa iti tapetezi peretii. Tapetul trebuie sa fie in culori deschise, satinate sau chiar stralucitoare.

Totusi, daca iti plac nuantele mai inchise sau foarte puternice, nimic nu te impiedica sa adaugi o pata de culoare pentru a inviora atmosfera. Poti vopsi un perete in culoarea pe care o doresti, de preferat cel pe care se afla fereastra si in niciun caz cel aflat in partea opusa acesteia.

Alege mobilier discret

Nu aglomera o incapere intunecoasa cu mobilier masiv sau in culori inchise. Alege piese joase, in culori deschise. Culorile tale preferate, indiferent care sunt acelea, se pot regasi, insa, in accesorii, precum pernele de pe canapea. Plantele se numara printre cele mai simple si ieftine modalitati de a da culoare unui interior. Alege soiuri care pot supravietui cu mai putina lumina naturala. Opteaza pentru un covor in nuante deschise, pentru ca acesta va lumina incaperea, chiar daca este mai greu de intretinut.

Nu acoperi ferestrele

Poate parea un principiu simplu, dar este unul pe care trebuie neaparat sa il respecti, pentru ca numai astfel vei putea profita de lumina din exterior. Foloseste perdele transparente sau crosetate ori storuri daca este necesar sa te protejezi de privirile vecinilor. Daca este posibil, foloseste o sina pentru perdele cu minimum 20 de centimetri mai lunga in fiecare parte a ferestrei. Astfel, atunci cand vei trage perdeaua in parti, aceasta nu va bloca lumina care vine prin fereastra.

Desi poate parea un lucru banal, trebuie sa speli geamurile regulat, pentru ca murdaria impiedica lumina sa intre in casa. O poti face macar o data la trei luni. Iar daca ferestrele sunt zgariate, poate ar trebui sa le schimbi. In acest caz, alege unele cu tamplaria mai fina, pentru a mari spatiul dedicat geamurilor.

Foloseste oglinzi

Este poate cel mai celebru truc al designerilor pentru a adauga mai multa lumina unei camere intunecoase. Oglinzile ofera senzatia de spatiu mai mare si, in plus, reflecta lumina naturala. Poti alege mai multe oglinzi mai mici sau una mare. Poti combina mai multe forme si genuri de rame, pentru un stil eclectic.

Un spatiu bine luminat poate face ca atmosfera sa devina mai primitoare, mai relaxanta. Iar principiile prezentate mai sus le poti aplica in toate incaperile locuintei care sunt mai intunecoase.

Sursa foto: Pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului