Amenajarea casei

#generator #generator electric #generator de curent

Ce trebuie sa stii despre generatoarele de curent electric

Costurile tot mai mari la curentul electric ii fac pe tot mai multi utilizatori casnici sa gaseasca si alte solutii alternative pentru alimentarea cu curent electric a locuintelor. Generatorul de curent electric este una dintre aceste alternative, usor de folosit si instalat.


Ce sunt generatoarele de curent


Generatoarele de curent sunt aparate formate din monitoare termice si alternatoare de curent montate pe un suport metalic, cu suporti antivibratii si panouri de comanda. Puterea unui generator de curent electric este de la 1kVa pana la cateva mii.

Sistemul electric al unui generator de curent trebuie sa fie format dintr-un demaror, baterie, regulator de tensiune, sistem de oprire de siguranta pentru cauzurile de scadere a tensiunii. In plus, generatoarele mai puternice trebuie sa fie echipate cu un sistem de preincalzire.


Cum functioneaza un generator de curent


Generatoarele de curent electric functioneaza pe principiul "inductiei electromagnetice". Conductorul electric, atunci cand este miscat intr-un camp magnetic, genereaza curent electric. Astfel, energia data de miscarea conductorului este transformata in energie electrica intr-un camp magnetic.

Miscarea de rotatie a generatoarelor casnice de curent electric este realizata de un motor cu ardere pe baza de benzina. De altfel, benzina este folosita pentru functionarea generatoarelor mai mici, casnice, iar motorina pentru generatoarele de curent mai mari si mai puternice.


Cum alegi generatorul de curent potrivit


Daca vrei sa beneficiezi mai mult timp de generatorul de curent electric este indicat sa achizitionezi unul care functioneaza cu motoare in patru timpi. Aceste generatoare sunt si mai silentioase.

Atunci cand alegi generatorul de curent trebuie sa stii care este puterea exacta instalata. De asemenea, trebuie sa tii cont de faptul ca la pornire, aparatele electrice au nevoie de putere mai mare decat cea necesara pentru a functiona normal.

In plus, aparatele care urmeaza sa fie alimentate la generatoarele de curent trebuie sa aiba inscris pe ele puterea absorbita.


Tipuri de generatoare


Pe piata exista si generatoare de curent electric mobile si fixe. Generatoarele mobile pot fi folosite in cazuri de urgenta in mai multe locatii, insa necesita instalare, transport si alimentare cu combustibil.

In schimb, generatoarele fixe sunt usor de utilizat si pot deveni chiar principala sursa de curent a locuintei. Generatoarele de tip stand-by nu sunt potrivite pentru utilizarea zilnica.

Generatoarele pot fi monofazate sau trifazate si trebuie sa fie compatibile cu tipul de energie folosit de tabloul de bransare la reteaua electrica. Generatoarele trifazate produc energie de 230/40 volti, iar cele monofazate de 230 de volti. In functie de tabloul electric este stabilit si amperajul generatorului.

Atunci cand alegi generatorul de curent electric trebuie sa fii atent si la tipul de racire. Generatoarele cu racire pe aer au nevoie de aerisire foarte buna, insa sunt zgomotoase. Generatoarele cu racire pe baza de lichid sunt mai silentioase si mai rezistente.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea