Amenajarea casei

#psiholog #dezordine #copil #camera copilului

Ce trebuie sa stii despre camera copilului

Potrivit psihologilor, echilibrul unei familii este stabil daca fiecare membru se regaseste in obiectele si in amenajarea casei . Atunci cand amenajezi camera micutului tau este bine sa fii constient de faptul ca o casa nu este conceputa o data pentru totdeauna pentru toti. Odata cu cresterea copilului , acesta va avea alte necesitati astfel ca vei fi nevoit sa remodelezi spatiul potrivit nevoilor sale.


1 Nu condamna dezordinea din camera copilului


Este normal ca atunci cand copilul tau este foarte mic sa aiba o camera impecabila si ordonata. Insa, pe masura ce copilul se dezvolta si incepe sa exploreze si sa se joace, camera sa devine tot mai dezordonata.

Insa este bine sa ai in vedere faptul ca ceea ce numim noi „dezordine” este de fapt o ordine personala pentru copil care se ghideaza dupa alte reguli decat ale noastre. Astfel, nu trebuie sa te surprinda ca prefera ca podeaua sa fie locul unde se joaca, unde isi lasa jucariile.

Gandeste-te ca la urma urmei camera ii apartine si ca in calitate de parinte trebuie sa inveti sa-i respecti intimitatea si acest spatiu privilegiat. Desigur, in restul casei nu ezita sa ii impui sa respecte "ordinea" pentru ca cel mic sa invete sa se conformeze unor reguli de convietuire .


2 Constientizeaza schimbarile


Atunci cand amenajezi camera micutului tau trebuie sa ai in vedere urmatorul lucru: acesta se va schimba constant in decursul anilor, odata cu cresterea copilului.

Camera copiilor se adapteaza constant modului de viata al acestora. Astfel, cu fiecare etapa din viata lui copilul va avea nevoie de alte criterii de amenajare a spatiului sau intim.

Psihologii spun ca de regula parintii se obisnuiesc destul de greu cu ideea ca spatiul pe care l-au amenajat pentru bebelus trebuie schimbat pe masura ce copilul creste.


3 Tine cont de sugestiile copilului


Tine cont de faptul ca atunci cand amenajezi camera copilului tau este bines a ai in vedere ca este locul in care doarme, scrie, citeste, , invata, navigheaza pe Internet, asculta muzica si isi primeste prietenii.

Este bine sa ai in vedere aceste nevoi dar in acelasi timp sa incerci pe cat posibil sa indeplinesti dorintele sale chiar daca adesea esti tenatat sa le considerati capricii sau ciudatenii .

Obiectele pe care le alege si dispunere lor ii consolideaza copilului sentimentul de siguranta si control.

In cazul in care copii tai impart aceeasi camera ai grija sa amenajezi o zona pentru fiecare in parte. De altfel, psihologii sunt de parere ca felul in care delimitam diversele zone dintr-o casa pentru uzul fiecaruia reflecta relatiile dintre membri familiei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea