Amenajarea casei

#chirias #proprietar #apartament #inchiriere #contract

Ce sa nu accepti atunci cand inchiriezi un apartament

Inchirierea unui apartament implica o serie de asigurari pe care trebuie sa ti le iei, in calitate de chirias, pentru ca sederea ta in acea locuinta sa nu devina una de cosmar. Fii flebixil cu ceea ce se poate, dar nu accepta termeni si conditii care sunt total in dezavantajul tau.

Iata in continuare aspecte si situatii pe care nu ar trebui sa le accepti cand inchiriezi un apartament:
 

1 Simplu acord verbal
 

Pare ceva de la sine inteles, dar de multe ori exista discutii si mici intelegeri verbale initiale care par sa fie absolut firesti, dar care in timp sufera modificari. De exemplu, iti gasesti un coleg de apartament si il informezi de la inceput ca trebuie sa plateasca chirie cel putin un an, impreuna cu tine. El este de acord si amandoi il informati pe proprietar despre noua situatie. Undeva pe parcurs, insa, promisiunea colegului tau de a semna un contract cu tine, pentru a-si asuma obligatiile, incepe sa se clatine.

Tocmai de aceea este bine ca la inchirierea unui apartament sa ai totul stabilit intr-un document, de la bun inceput., atat cu proprietarul, cat si cu eventualii colegi.
 

2 Proprietarul poate intra in apartament oricand doreste
 

Unii proprietari se folosesc de avantajele pozitiei lor si pot sa faca abuzuri intrand oricand in apartament, fara un anunt prealabil. Contractul incheiat cu proprietarul ar trebui sa specifice conditiile in care acesta poate veni, ca de exemplu, cand sunt necesare lucrari urgente. Intalnirea ar trebui sa fie stabilita de comun acord.
 

3 Proprietarul poate sa reinchirieze apartamentul fara notificare prealabila
 

Un aspect deosebit de important al inchirierii este sa te asiguri ca proprietarul apartamentului nu poate sa-l reinchirieze fara sa te informeze. Astfel, vei fi protejat in cazul in care proprietarul doreste sa pleci pentru a veni o alta persoana sau sa-ti aduca un coleg de apartament despre care nu stii nimic.
 

4 Chiriasii sunt buni de plata pentru orice litigii iscate intre ei si proprietar
 

Pot exista clauze in contractele de inchirieri in care se precizeaza ca plata avocatilor su costurile generale ale unui litigiu trebuie sa fie suportate de catre chiriasi. In mod sigur nu vei vrea sa fii de acord cu o astfel de intelegere, care te obliga sa platesti si cheltuielile proprietarului.
 

5 Proprietarul poate sa mareasca chiria fara notificare
 

Una dintre surprizele neplacute de care poti sa ai parte este sa iesi din perioada de valabilitate a contractului si sa afli ca proprietarul a triplat chiria. De aceea, este nevoie sa primesti o notificare de modificare a costului chiriei cu cel putin 2-3 luni inainte de data expirarii intelegerii actuale. Daca nu primesti aceasta scrisoare, contractul trebuie sa mentioneze ca se va considera automat neinnoirea intelegerii initiale, la aceeasi suma lunara.
 

6 Proprietarul iti cere sa platesti impozit pe chirie
 

Multi proprietari impun chiriasilor prin contract obligatia de a plati impozitul pe chirie. Cu toate acestea, plata impozitului respectiv cade in sarcina proprietarului, conform legii. Suma platita de catre chirias proprietarului apartamentului constituie un venit al acestuia, in urma inchirierii, venit care este impozitat.
 

7 Conditii proaste (instalatii, mobila, utilitati)
 

Daca gasesti un apartament de inchiriat la un pret nesperat de mic, se poate sa fie vorba despre un proprietar care prefera sa ia niste bani putini decat deloc, pentru un spatiu foarte modest. Nu accepta sa inchiriezi un apartament cu instalatii vechi si slabite, deoarece vei avea mereu probleme cu ele. Vei pierde timp, vei lipsi de la activitatile tale zilnice si vei trece iar si iar prin aceeasi situatie.

Nu accepta sa stai intr-un apartament cu mobila foarte veche, deoarece mai mult ca sigur este plina de praf si de acarieni. Sanatatea iti va fi mereu in pericol intr-o locuinta unde mobila abia se mai tine. In plus, cu timpul vei incepe poate sa investesti in mobilier personal, ceea ce poate duce la alte probleme cu proprietarul.

De asemenea, este foarte important sa beneficiezi de toate utilitatile (lumina, gaze, apa etc). Utilitatile care nu sunt functionale necesita fie reparatii, fie aprobari si instalari, iar toate aceste lucruri costa bani si timp.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Persistenta dintilor temporari la animalele de companie

Experti Animalute

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Tu stii cati dinti au pisica si cainele tau?

Experti Animalute

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Stiati ca si animalele de companie au probleme dentare?

Experti Animalute

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea, medic stomatolog

Experti Animalute

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion: Diabetul si terapia cu insulina la feline

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion, medic veterinar

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, sociolog Elena Carstea: Cum ne protejam animalul de canicula

Expertul Acasa.ro, Elena Carstea, sociolog

Pune o intrebare