Amenajarea casei

#renovare baie #amenajare baie

Ce lucrari sunt necesare pentru renovarea baii: sfaturi de care sa tii cont

Renovarea baii poate fi un proiect destul de complicat, insa este necesar atunci cand vrei sa inlocuiesti obiectele sanitare uzate sau pentru a modifica aspectul acesteia si a alege un stil de amenajare diferit. Bineinteles, un proiect de renovare poate include numeroase etape, de la schimbarea instalatiei sanitare si pana la reconditionarea peretilor si aplicarea unui nou strat de vopsea.

Nu este intotdeauna necesar sa urmezi toti acesti pasi, dar e important sa verifici cu atentie starea baii si sa alegi ce lucrari trebuie facute. Mai jos regasesti cateva sfaturi utile care te vor ajuta sa renovezi baia in functie de nevoile tale:

Repararea peretilor

De regula, cele mai intalnite probleme sunt fisurile care apar in pereti sau tavan si care sunt destul de inestetice. Din fericire, reparatiile le poti efectua local, fara sa fie nevoie sa investesti intr-un proiect de renovare de la zero. Multe crapaturi pot fi doar sub stratul de zugraveala, la nivelul gletului, la imbinarile zidurilor sau la imbinarile dintre zid si tencuiala din ciment.

Va trebui sa incepi prin curatarea peretului cu un spaclu, pana ajungi la zugraveala. Apoi vei aplica un strat de chit sau pasta de ipsos. Odata ce acesta s-a uscat, lipeste o banda speciala din fibra si treci la aplicarea gletului. Urmatorul pas este amorsa, care asigura aderenta vopselei. La final, aplica vopseaua lavabila.

Schimbarea obiectelor sanitare

Atunci cand vrei sa schimbi stilul de amenajare, poate fi suficient sa inlocuiesti doar obiectele sanitare si de mobilier sau chiar decoratiunile din baie si alte lucruri care s-au uzat de-a lungul timpului. Astfel, poti opta pentru sanitare moderne, precum o cada cu hidromasaj, o chiuveta sau vas de WC suspendat.

Nu uita sa iei in calcul si schimbarea bateriilor. Alege o baterie de baie rezistenta, cu finisaj cromat sau chiar diferite modele dotate cu termostat, foarte utile in cazul in care folosesti centrala termica proprie si te confrunti deseori cu fluctuatii ale temperaturii apei. Cu alte cuvinte, acestea seteaza temperatura apei la un nivel constant pe toata durata dusului.

Schimbarea gresiei si a faiantei

Demontarea gresiei nu este neaparat un proiect dificil, insa vei avea nevoie de multa rabdare si de un echipament de protectie adecvat, care sa includa ochelari si masca de protectie. Foloseste dalta si ciocanul pentru a sparge placile sau chiar un ciocan rotopercutor pentru a-ti usura munca. Nu uita sa elimini resturile de adeziv si sa te asiguri ca ai o zona curata, fara denivelari. Daca e nevoie, aplica un strat de amorsa pentru a avea o suprafata plana.

Poti opta pentru montarea unui nou strat de faianta si gresie sau poti alege alte alternative rezistente la umiditate. Pentru pereti poti folosi tapet din vinil sau din sticla, iar pentru podea poti alege pardoseala epoxidica, cu rol termoizolant si hidroizolant. O alta varianta poate fi folosirea placilor decorative din ciment, care nu permit acumularea umezelii, atat pentru pereti, cat si pentru podea.

Schimbarea instalatiei sanitare

In cazul in care principala problema este faptul ca instalatia sanitara este veche si nu mai functioneaza corespunzator, aceasta poate fi inlocuita in totalitate sau doar partial. Este necesar sfatul unui specialist pentru a vedea care este solutia potrivita in cazul tau. De regula, principalele semne ale unei instalatii care nu mai functioneaza corect sunt tevile si sifoanele infundate sau aparitia frecventa a scurgerilor.

Acest proiect de renovare este cel mai complicat si presupune spargerea pardoselii si a peretilor, eliminarea obiectelor sanitare, schimbarea coloanelor de apa calda si rece, refacerea legaturilor de apa, inlocuirea tevilor de scurgere si nu numai. Eventual, aceasta lucrare poate fi urmata si de inlocuirea obiectelor sanitare, a robinetilor si a bateriilor.

Asadar, atunci cand vine vorba de renovarea baii, este important sa verifici ce lucrari sunt necesare inainte de a trece la treaba. Uneori, poate fi vorba de lucrari mai complicate, precum schimbarea instalatiei sanitare, insa in unele cazuri e suficient sa repari fisurile din tavan sau pereti si sa schimbi obiectele sanitare si bateriile de la chiuveta sau cada.

Sursa foto: Shutterstock

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare