Amenajarea casei

#inchiriere #chirie #chirias

Ce drepturi ai, in calitate de chirias

Daca platesti chirie unui proprietar pentru a putea sa folosesti locuinta sau proprietatea acestuia, atunci esti chirias cu drepturi si responsabilitati. Acestea doua deriva din legea privind proprietarii si chiriasii, precum si din orice contract de locatie dintre tine si proprietar.

Legislatia principala care se ocupa de aceste drepturi si obligatii este stabilita in Legile privind proprietarii si chiriasii 1967-1994 si in Legea privind inchirierile rezidentiale 2004.

Daca esti chirias, este important sa-ti cunosti drepturile legale. Iata cateva dintre drepturile unui chirias intr-o locuinta privata inchiriata:

1 Ai dreptul de folosinta linistita si exclusiva a locuintei

2 Ai dreptul la anumite standarde minime de cazare

3 Ai dreptul la un chitantier pentru plata chiriei

4 Ai dreptul sa contactezi proprietarul sau reprezentantul acestuia in orice moment rezonabil. Pentru acest lucru, trebuie sa folosesti dreptul de a detine informatiile de contact ale acestuia (telefon, adresa postala, adresa email etc).

5 Ai dreptul de a-ti da permisiunea proprietarului pentru a intra in locuinta. Ai dreptul de a a stabili o zi de comun acord cu proprietarul pentru eventuale reparatii sau inspectii ale spatiului, facute de proprietar.

6 Ai dreptul sa fii rambursat pentru orice reparatii efectuate care sunt responsabilitatea proprietarului.

7 Ai dreptul sa primesti prieteni care sa ramana peste noapte pentru perioade scurte de timp. Exceptie: nu poti face acest lucru daca el a fost interzis in mod explicit de catre proprietar, prin contract. Proprietarul insa trebuie sa fie anuntat daca o alta persoana se muta cu tine.

8 In caz de reziliere a contractului de locatie, ai dreptul la o perioada de preaviz.

9 Ai dreptul de a deferi orice litigiu catre Comisia pentru inchirieri rezidentiale private (Private Residential Tenancies Board - PRTB) fara a fi penalizat pentru aceasta.

10 Ai dreptul la o copie a oricarei intrari in registru detinute de catre PRTB privind contractul de locatie.

11 In ceea ce priveste siguranta posesiunii, ai dreptul la aceasta pe cicluri de 4 ani in conformitate cu Partea 4 din Legea privind inchirierile rezidentiale din anul 2004. Un astfel de contract se numeste contract de locatie conform Partii 4.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare