Amenajarea casei

# aer locuinta #aer poluat #locuinta

Cat de poluat este aerul din locuinta si care sunt cauzele?

Uneori spunem despre aerul din locuinta ca este inchis, dar adevarul este ca poate fi chiar poluat. De fapt, de doua ori mai poluat decat aerul de afara, dupa cum arata un studiu realizat in urma cu cativa ani de Centrul Comun de Cercetare din cadrul Comisiei Europene.

 

Se pare ca multe dintre substantele poluante provin de la covoare, mobilier, vopsele, dar am putea trece pe lista multi alti factori.

De exemplu, praful din casa, principala sursa de alergeni. Covoarele, saltelele, asternuturile, pernele, perdelele, cartile de pe raft, filtrul aparatului de aer conditionat acumuleaza mult praf si deci acarieni, care pot provoca alergii, boli de piele si sunt principala cauza a astmului bronsic.

Cel mai usor scapi de acarieni si de mucegaiuri instaland in camera un astfel de purificator de aer, care elimina alergenii, polenul si particulele foarte fine si in acelasi timp mentine umiditatea ideala in locuinta.

O alta cauza a poluarii aerului din casa o reprezinta produsele de uz casnic - detergentii, vopselele, solventii. Acestea contin compusi organici volatili care irita pielea si pot declansa diverse probleme de sanatate.

Multe obiecte din locuinta pot de asemenea sa polueze aerul. Sobele si semineele elimina monoxid de carbon si dioxid de azot. Copiatoarele si imprimantele laser, pot fi o sursa de particule nocive, care pot patrunde adanc in plamani. Lumanarile din parafina elibereaza substante toxice, ca toluenul si benzenul.

Mobilierul din lemn compozit, tapetul, covoarele, carpetele, tapiteria pot contine formaldehida, clasificata de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca substanta cancerigena. Pentru a reduce expunerea la aceasta substanta, este important sa aerisim frecvent camerele, sa le pastram uscate si racoroase si sa nu permitem fumatul in interior.

Sursa foto: Shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare