Amenajarea casei

#casa #amenajarea casei #decorarea casei #decoratiuni #accesorii

Amenajarea casei in cultura britanica

De-a lungul timpului, britanicii au urmarit sa aduca in casele lor o atmosfera intima si discreta, in concordanta cu spiritul anglo-saxon si arta de a trai specifica. O casa decorata in stil britanic combina conservatorismul specific poporului cu elemente calde, pitoresti. Femeile sunt cele care au reusit sa dea o nota personala si sa-si lase o amprenta puternica asupra stilului.


Decoratiunile pitoresti creeaza o atmosfera primitoare


O casa decorata in stil britanic aminteste de conacurile vechi in care se retrageau in vacante lorzii. Desigur, de-a lungul timpului influentele pitoresti au fost inlocuite cu elemente mai urbane insa si in zilele de astazi englezii pastreza in casele lor decoratiuni inspirate din peisajele rurale.

De altfel, alaturarea materialelor naturale, traditionale cu unele moderne si pretioase este definitorie pentru stilul britanic. Combinatia elementelor vechi cu cele noi ajuta la crearea unei atmosfere calde si personale.
Casele britanice sunt amenajate astfel incat exteriorul invadeaza oarecum interiorul si au un aer varatic, ca si cum florile din gradina cuceresc si casa.

Femeile britanice au avut un rol important in amenajarea caselor astfel ca au trasat o amprenta puternica. Decoratiunile care ofera o nota calda incaperilor britanice sunt foarte feminine tesaturi inflorate, dantele, culori pastelate. Datorita acestui lucru, interioarele englezesti au un aer romantic si lasa senzatia de implicare grijulie a cuiva, atent la fiecare detaliu.


Imprimeurile florale , elemente-cheie ale decorului


Avand originea in stilul Victorian, imprimeurile florale sunt elemente specifice ale caselor amenajate in stil britanic. Insa nu mai vorbim de imprimeuri incarcate ce “sufocau” incaperile, specifice stilului Victorian, ci de unele mai discrete, cu flori mici.

Pe langa imprimeurile florale, britanicii folosesc si tesaturi dungate, insa dungile sunt simple, fara motive prea complicate, combinate adesea cu decoratiuni realizate din materiale uni.

Combinatiile de diferite printuri nu epateaza si se afla timpul intr-un “dialog” avand ca element unificator culoarea.


Contrastele create sunt atenuate


In contrast cu vremea mohorata din Marea Britanie, casele specifice acestei zone sunt decorate cu ajutorul culorilor calde, pastelurile contribuind la crearea acestei atmosfere romantice si luminoase.

Culorile sunt alese astfel incat sa nu aiba un impact violent asupra ochiului iar contrastele create sunt atenuate cu ajutorul decoratiunilor de aceeasi culoare. Spre exemplu, daca un obiect sau o piesa de mobilier iese in evidenta fata de celelalte, contrastul este atenuat de folosirea detaliilor in aceeasi culoare – alte decoratiuni, flori etc.


Accesoriile sunt omniprezente


Preferinta englezilor pentru accesorii se manifesta din perioada de extindere a Imperiului Britanic care avea colonii in diferite colturi ale lumii. In acele timpuri britanicii au inceput sa aduca in Anglia obiecte exotice, specifice diferitelor regiuni, nemaivazute pana atunci pe care le-au reprodus ulterior folosind materiale traditionale.

Casele britanice contin foarte multe obiecte decorative si de arta insa ele sunt alese si aranjate cu bun gust. Picturile cu motive din natura si portelanurile specifice chinezesti sunt piese reprezentative pentru aceasta cultura.

De asemena, candelabrele, suporturile pentru lumanari si lampile ornamentale sunt folosite pentru a da crea o atmosfera intima.

Florile proaspete dar si cele uscate nu lipsesc de regula din nici o camera.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Persistenta dintilor temporari la animalele de companie

Experti Animalute

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Tu stii cati dinti au pisica si cainele tau?

Experti Animalute

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Stiati ca si animalele de companie au probleme dentare?

Experti Animalute

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea, medic stomatolog

Experti Animalute

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului