Amenajarea casei

#casa #calorifer #caldura casa #aerisire calorifere

Aerisirea caloriferelor

Aerisirea este un proces pe care este important sa il parcurgi in fiecare toamna sau la finalul fiecarei ierni pentru a asigura buna functionare a caloriferelor din casa. Aerisirea este necesara pentru fiecare tip de calorifer si poate fi realizata si in absenta unui specialist.

Aerisirea caloriferelor din locuinta se face, de regula, la sosirea toamnei, inainte ca frigul sa se instaleze. In masura in care este posibil, aerisirea ar trebui realizata la proba de toamna, cand se testeaza buna functionare a instalatiei termice a blocului. Totusi, daca ratezi proba de toamna, afla ca aerisirea caloriferelor poate fi realizata oricand pe durata iernii.

Aerisirea caloriferelor trebuie realizata pentru a elimina aerul acumulat in interior, astfel incat apa sa fie repartizata in mod egal.

Operatiunea ar trebui dusa la bun sfarsit chiar si atunci cand detii un sistem propriu de incalzire centralizata. In acest fel, te asiguri ca vei avea parte de o cantitate optima de caldura pe durata sezonului rece, dar si ca radiatoarele din casa functioneaza fara probleme.

Iata, asadar, care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a aerisi in mod eficient si corect caloriferele din casa:

  • Opreste alimentarea cu apa a caloriferelor, inchizand robinetii de tur si de retur. Robinetul de tur este montat in partea superioara a caloriferului, in timp ce robinetul de retur se afla in partea inferioara. Totodata, robinetul de tur poate avea si un termostat.
  • In continuare, dupa inchiderea robinetilor de tur si de retur, se deschide aerisitorul caloriferului. Acesta se afla in partea superioara a caloriferului, in capatul opus fata de robinetul de tur.
  • Dupa deschiderea aerisitorului, din calorifer va incepe sa iasa aer si apa (lichidul va "bolborosi"). Pentru ca apa sa nu ajunga pe parchet ori covor, se recomanda folosirea unui vas incapator (lighean) care sa colecteze lichidul scurs. Pentru a ajuta aerul sa iasa din calorifer, deschide lent robinetul de retur, care va permite introducerea de apa in interior si care va impinge, astfel, aerul in partea superioara (unde se afla aerisitorul).
  • In momentul in care apa care se scurge prin aerisitor are un flux continuu si nu mai "bolboroseste", robinetul de retur trebuie deschis la maxim, la aerisitorul, inchis. La final, se deschide si robinetul de tur.
  • Daca ai un sistem propriu de incalzire centralizata, incepe aerisirea caloriferelor de la cel mai apropiat de centrala termica.

Dupa finalizarea procesului de aerisire a caloriferelor din casa, apa si, implicit, energia termica ar trebui sa fie repartizate uniform. In anumite cazuri insa, pot exista probleme care sa nu poata fi remediate prin simpla aerisire a caloriferelor: tevile de tur si de retur sunt infundate, caloriferul este infundat, coloanele nu sunt echilibrate etc.

In situatia in care constati ca problemele persista dupa aerisirea in mod corespunzator a caloriferelor, nu ezita sa ceri ajutorul unui specialist. Instalatori priceputi si de incredere poti gasi pe cautinstalator.ro.

Foto: handymanexpress.co.uk

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion: Diabetul si terapia cu insulina la feline

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion, medic veterinar

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului