Amenajarea casei

#casa #curatenie #curatenie generala

7 activitati lunare de intretinere a curateniei in casa

Este foarte important pentru sanatatea ta si a familiei tale ca locuinta in care traiesti sa fie curata si bine aerisita. Insa uneori, desi este ordine in casa, constati ca trebuie sa faci o curatenie diferita de cea saptamanala, mai ampla. Iata care sunt zonele pe care este bine sa te axezi cel putin o data pe luna:


1Ferestrele


Foloseste carpe speciale, ce nu lasa urme, pentru a spala ferestrele.

Daca acestea nu sunt foarte murdare este suficient sa le speli cu apa curata insa in cazul in care sunt patate este indicat sa apelezi la o solutie speciala.

Atat pentru ferestre cat si pentru geamuri poti folosi o solutie naturala pe care s-o pregatesti singur din apa si otet (1:1) sau 2 cesti de apa, 2 de alcool sanitar si jumatate de ceasca de amoniac.


2 Lampile si lustrele


Este bine ca o data pe luna sa te ocupi si de curatarea lampilor, a veiozelor si lustrelor din casa ta pentru ca acestea aduna o cantitate mare de praf.

Poti folosi un aspirator pentru a indeparta praful dupa care este indicat sa le stergi cu o carpa inmuiata intr-un dezinfectant universal pentru casa.


3 Cosul de gunoi


De asemenea, tot cu ajutorul unei substante dezinfectante este bine sa cureti cu atentie cosurile de gunoi din casa.

Chiar daca acestea nu prezinta urme vizibile de murdarie este recomandat sa le speli bine o data pe luna pentru a indeparta bacteriile ce se pot dezvolta in ele.

Un alt sfat este sa asezi la baza cosului un sac de gunoi impaturit inainte de a-l aseza pe cel nou, in mod obisnuit.


4 Cuptorul


Potrivit unui studiu recent, curatarea cuptorului este in topul listei activitatilor neplacute din bucatarie.

Insa este bine sa stii ca pe langa aspectul inestetic pe care il au, reziduurile arse de pe suprafata de gatit si urmele de mancare sunt si locuri ideale pentru dezvoltarea bacteriilor.

Foloseste produse din comert sau o mixtura din bicarbonat si apa pentru a curata bine aceste urme. Nu uita de ochiurile de la aragaz dar si de usa din sticla a cuptorului.
 

Citeste mai multe despre:
 


5 Frigiderul


Este recomandata ca o data pe luna sa te ocupi si de curatarea si dezinfectarea frigiderului.

Pentru inceput, este recomandat sa opresti aparatul din functiune dupa care sa scoti toata mancarea in afara lui.

Foloseste o solutie dezinfectanta din comert sau una realizata din bicarbonat de sodiu si apa calduta (2:1) pentru a curata bine fiecare raft.

Spala obiectele detasabile intr-o solutie de apa cu detergent lichid de vase si lasa-le sa se usuce inainte de a le aseza la loc.

Nu uita sa speli usa frigiderului atat pe interior cat si in afara dar si suprafata de sub frigider, unde adesea se aduna praf si bacterii.


Citeste mai multe despre:
 


6 Draperiile si cuverturile


Foloseste aspiratorul pentru a indeparta praful de pe draperii si cuverturi. Seteaza aspiratorul la cea mai mica putere de absorbtie si foloseste o perie mai mica.

Ulterior, intr-un lighean, fa o mixtura din 500 ml de apa si o lingura de bicarbonat si, cu ajutorul unei perii moi sau a unui burete, sterge draperiile si cuverturile cu solutia respectiva. Bicarbonatul va indeparta mirosurile neplacute si va reimprospata culorile.
 

7 Filtrele


Filtrul de aer indeparteaza alergenii precum praful, parul de animale, fumul de tigara, facandu-l mai usor de respirat, in special pentru persoanele care sufera de alergii.

Este bine sa cureti filtrele de la aparatul de aer conditionat, aspirator si alte electrocasnice prevazute cu astfel de dispozitive o data pe luna in conditiile unei utilizari frecvente ale acestor obiecte.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare