Amenajarea casei

#casa #decoratiuni #covor #mobila

5 lucruri din casa care iti pericliteaza sanatatea

Unele produse si obiecte din casa pe care le folosim in mod regulat pot deveni periculoase pentru sanatatea noastra si a celor dragi. Ca sa eviti aparitia problemelor de acest gen, este bine sa cunosti cateva informatii legate de aceste produse si cum te poti proteja de ele:


1 Pesticidele


In general, se stie ca pesticidele sunt substante chimice periculoase insa putini cunosc faptul ca sub aceasta denumire se ascund o serie larga de produse menite sa te scape de problemele cu diferti daunatori, de la microorganisme pana la b. Astfel putem vorbi de insecticide , fungicide, dezinfectanti si multe alte varietati .

De aceea, este bine sa consulti eticheta produsului inainte de a-l utilize si sa te asiguri ca incaperile in care folosesti un insecticid sunt bine ventilate.

De asemenea, daca apelezi la o firma de deratizare cere informatii referitoare la toxicitatea substantelor folosite.


2 Mobila din pal


Lipiciul folosit la inchegarea rumegusului din pal poate fi periculos pentru sanatate. Asta in cazul in care se foloseste formaldehida in locul rasinilor naturale.

In ultimii ani s-a incercat reducerea folosirii acestei substante la nivel mondial insa daca locuiesti intr-o casa mai veche este posibil sa mai ai produse din lemn presat inchegate cu formaldehida.

Formaldehida poate da o senzatie de arsura la nivelul ochilor si cailor respiratorii. Emisiile acestei substante apar in conditii de caldura si umiditate.


3 Covoarele


Lipiciul si vopselele utilizate pentru lipirea mochetelor emit compusi organici volatili care pot fi daunatori pentru sanatate. De regula, covoarele sunt supuse unui control strict inainte de a fi scoase spre vanzare. Este indicat sa eviti sa-ti achizitionezi covoare de o calitate indoielnica.

De asemenea, daca iti cumperi un covor sau o mocheta noua si observi ca are un miros persistent atunci cand o desfaci, las-o sa se aeriseasca timp de cateva zile inainte de a o aseza la locul ei. In cele mai multe cazuri, emisiile compusilor organici se dilueaza dupa cateva zile.


4 Naftalina


Naftalina este utilizata de regula pentru protejarea hainelor de molii. Mai multe studii recente au concluzionat ca naftalina poate pune in pericol sanatatea oamenilor. Si asta pentru ca s-a dscoperit ca un ingredient al naftalinei, denumit paradiclorobenzen, cauzeaza cancer la animale. De asemenea, se pare ca, inhalata pentru o lunga perioada de timp, naftalina distruge globulele rosii din sange.

Este recomandat sa inlocuiesti naftalina cu bucati din lemn de cedru, levantica sau produse mai putin toxice. Daca esti nevoit sa folosesti naftalina, aeriseste regulat dulapurile si incaperile si spala/ scoate la aer hainele depozitate inainte de a le purta. Vaporii naftalinei sunt absorbiti in materialele textile.


5 Deodorantele si parfumurile de camera


Atat deodorantele de camera cat si unele betisoare, uleiuri si lumanarele parfumate pot contine substante toxice , cancerigene, printre care dioxidul de azot, acetona, clorometan, acetaldehida.

Deodorantele de camera pot contine eteri de glicol si terpeni, compusi care devin nocivi in urma contactului cu ozonul din aer. De aceea , este foarte important sa te asiguri ca exista o ventilatie corecta in camera in care folosesti aceste produse.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare