Amenajarea casei

#stil #amenajarea casei #casa #mobila #mobila pictata

Stilul asiatic

Stilul asiatic se caracterizeaza prin simplitate, eleganta si arta. Interioarele decorate in stil asiatic sunt proiectate astfel incat sa relaxeze si sa aduca pacea interioara. Atunci cand decorezi o locuinta in stil asiatic este indicat sa mergi pe ideea de spatiu si sa eviti aglomerarile de mobilier. Chiar daca o casa amenajata in stil asiatic are, de regula, putine piese de mobilier, acestea sunt de un rafinament aparte, fiind confectionate din materiale de calitate.


1 Culori


Stilul asiatic
este caracterizat de culori tari, dramatice. Pentru interioarele chinezesti, rosul aprins este dominant, aceasta culoare fiind considerata aducatoare de noroc. Pentru a accentua un anumit obiect sau o zona din casa se foloseste foarte mult auriul. De altfel, peretii si tapiseria dintr-o casa amenajata in stil asiatic pot fi aurii in totalitate.

Mobilierul asiatic, mai ales cel inspirat din stilul chinezesc este de regula inchis la culoare si lacuit. Pentru confectionarea lui se folosesc materiale de calitate, lemnul vopsit in negru si decorat cu modele specifice culturii asiatice fiind des intalnit.

Decorul in stil japonez , pe de alta parte, este caracterizat de nuante naturale, se prefera lemnul in tonuri calde de maro si gri.


2 Texturi


Decorul in stil asiatic este caracterizat de utilizarea lemnului natural, foarte bine lustruit si lacuit. Japonezii folosesc pentru decor hartia lucioasa dar si pietrele naturale.

Totodata, bambusul este folosit atat pentru confectionarea mobilei, a ramelor, a jaluzelelor sau a diverselor cosulete pentru depozitare.

Plantele au un rol important in decorul asiatic. Firele de bambus taiate si asezate in vaze sau diverse ghivece sunt aproape nelipsite dintr-o locuinta asiatica. Japonezii, pe de alta parte, prefera sa-si decoreze casa si gradina cu diverse tipuri de bonsai.


3 Mobilier


Un interior asiatic este decorat cu mobila multifunctionala. Futon-ul este un pat pliabil specific japonez, ce este confectionat dintr-un cadru din lemn si saltele, respectiv plapume captusite care pot fi indoite si depozitate cu usurinta in timpul zilei. Acest tip de pat se foloseste de catre asiatici, mai ales de catre japonezi , tocmai pentru ca poate fi strans si folosit ca o canapea pe timpul zilei, camera fiind mai spatioasa.

De asemenea, se folosesc dulapioare de dimensiuni mici, cu multe sertare si spatii de depozitare, care pot fi folosite si ca masa, pentru asezarea cestilor de ceai, spre exemplu.

Paravanele
, confectionate din lemn imbracat in panza sau hartie, colorate sau simple, sunt folosite in decorul asiatic ca element decorativ dar si pentru a diviza o camera sau a ascunde o zona “neatractiva”.

Japonezii folosesc pe post de pardoseala “tatami”, panouri lungi confectionate din paie de orez si rumegus comprimat sau polistiren expandat.
Chinezii isi decoreaza casele folosind covoare din lana cu motive florale.

Pardoseala este asortata de regula cu mobila. De altfel, stilul chinezesc este caracterizat de mobila pictata in culori asemanatoare cu cele ale covoarelor din camera respectiva.

Natura joaca un rol important in stilul asiatic si adesea se folosesc pentru decorarea locuintei “mini fantani” confectionate din bambus sau piatra, din care curge apa.
 


4 Ferestre


Ferestrele, de dimensiuni mari, sunt de regula confectionate din lemn de culoare naturala, decorate cu perdeledraperii si jaluzele .

Daca elementele decorative din camera respectiva sunt abundente si colorate, ferestrele sunt mai “neincarcate”. In acest caz se folosesc draperii semitransparente, intr-o culoare uni.

Daca, din contra, camera decorata in stil asiatic este simpla si nu s-au folosit culori tari, “tipatoare”, se pune accent pe draperii si jaluzele , care pot fi pictate cu diverse elemente florale.

Japonezii prefera jaluzelele tesute din bambus sau pe cele din lemn de culoare deschisa. De asemenea, japonezii folosesc si paravane pentru a se feri de soare.

 

Sursa foto : www.silkroadcollection.com.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea