Amenajarea casei

#haine #dulap #depozitare #temperatura #aspirator #covor

Cum sa protejezi hainele de molii

Lana, blana, casmirul si matasea sunt doar cateva din materialele ce pot fi distruse de molii . Daca nu surprinzi fenomenul in timp util, articolul respectiv poate fi ruinat si imposibil de a mai fi utilizat vreodata. Fie ca este vorba de un pulover vechi sau de un covor veritabil, este bine sa previi aparitia moliilor urmand pasii de mai jos.

 

1 Depoziteaza hainele spalate in prealabil

Moliile sunt atrase in primul rand de substantele organice. Petele de mancare, de ulei sau de bauturi de pe haine ridica riscul de aparitie a moliilor. De asemenea, transpiratia si urmele de epiderma ramase in tesaturi au acelasi efect. Inainte de a impacheta hainele pentru extrasezon, este bine sa le cureti cu atentie, sa le speli sau sa mergi cu ele la o spalatorie. Aici ai posibilitatea de a solicita aplicarea unui tratament impotriva insectelor.

2 Alege un loc curat si racoros

Inainte de a aseza hainele in dulap, este bine sa speli rafturile acestuia cu o solutie din apa si sapun pentru a elimina orice urma de oua sau larve. De asemenea, va trebui sa te asiguri ca pe celelalte rafturi ale dulapului hainele sunt in siguranta si nu sunt contaminate de molii.

Larvele se dezvolta foarte greu la temperaturi scazute. Nu este recomandat ca temperatura din jurul dulapului sau a spatiului de depozitare sa depaseasca 35 de grade . De asemenea, hainele de lana trebuie presate foarte bine pentru a patrunde cat mai putin aer in zona acestora.  

3 Impacheteaza hainele

Fie ca le depozitezi in dulap sau in debara, este bine sa le imbraci intr-o folie de protectie. In magazine vei gasi huse speciale pentru sacouri, paltoane si pulovere, insa la fel de bine poti folosi saci menajeri.
Cutiile din plastic cu inchidere ermetica sunt de asemenea sigure impotriva moliilor, la fel si cuferele din lemn.

4 Foloseste substante si ierburi de protectie

Oricat de bine ai ambalat hainele, este indicat sa alaturi si un saculet care sa alunge sau sa omoare moliile. In comert vei gasi multe produse de acest gen, ce difera in functie de parfum si forma de prezentare.
In cazul in care optezi pentru o varianta ecologica, afla de aici care sunt cele mai potrivite ierburi pentru alungarea moliilor.

5 Verifica hainele periodic

Se stie ca este mai bine sa previi decat sa tratezi, asa ca rezerva-ti putin timp pentru a verifica starea hainelor cel putin o data pe luna. Scoate-le din dulap si intinde-le bine. Cu ajutorul unei lanterne, analizeaza-le cu atentie pentru a observa orice urma straina pe materialul acestora. Chiar daca totul ti se pare in regula, este bine sa aspiri puloverele, covoarele sau paturile din lana pentru un plus de siguranta.

6 Ce faci daca hainele au fost atacate de molii?

  • In functie de articolul afectat, dar si de cerintele materialului, vei alege metoda cea mai potrivita. In momentul in care observi larve sau mici gauri in tesatura, este bine sa aspiri cu foarte mare atentie zona respectiva. Arunca sacul aspiratorului dupa ce ai terminat.
  • Citeste eticheta produsului si informeaza-te cu privire la temperatura de spalare. In cazul in care materialul suporta temperaturi ridicate , atunci spala-l cu apa fierbinte si calca-l cu fierul incins.
  • Pentru hainele sensibile se recomanda introducerea articolului respectiv in frigider si lasa-l timp de 24 de ore intr-o punga de plastic. Temperaturile scazute omoara larvele in doar cateva ore. Ulterior este bine sa te adresezi unei spalatorii specializate pentru curatarea profesionala a hainei respctive.
  • In cazul covoarelor, dupa ce au fost aspirate vor fi spalate cu apa si solutie speciala pentru covoare cu cat mai multa spuma. Dupa ce covorul s-a uscat, aspira-l din nou si aplica putin insecticid (spray de insecte) pe suprafata acestuia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului