Amenajarea casei

#aer conditionat #canicula #aparat #energie

Cum sa limitezi consumul aparatului de aer conditionat

Meteorologii anunta cea mai fierbinte vara din ultimii ani, asa ca aparatul de aer conditionat devine o necesitate in locuintele noastre. Consecintele se vor resimti in costurile la electricitate, deoarece un aparat de aer conditionat consuma intre 1-1,4kw/h Prin urmare, se impun anumite metode de reducere a consumului de energie electrica. Iata care sunt cele mai bune solutii pentru a reduce aerul cald din casa, dar si factura de utilitati.

1 Foloseste ventilatoare


Un ventilator poate sa coboare temperatura din camera ta cu 2o pana la 5 oC. Chiar daca spre deosebire de aparatele de aer conditionat , ventilatoarele nu au cum sa racoreasca locuinta la fel de mult, ele imprastie cu putere aerul in jurul lor, ajutand la evaporarea transpiratiei de pe pielea ta, modalitate prin care elimini caldura din corp. In plus, un ventilator consuma de 10 ori mai putin de cat un aparat de aer conditionat. Cele mai eficiente astfel de aparate sunt lustrele cu ventilator.


2
Schimba salteaua de pat, perna si asternuturile


Pentru a-ti asigura un confort termic pe timp de vara fara a folosi in exces aparatul de aer conditionat, este bine sa acorzi atentie patului in care te odihnesti.

Salteaua pe care dormi este foarte importanta. Aceasta trebuie sa permita aerului sa circule in interior pentru ca tu sa nu transpiri in exces in timpul somnului. Daca ai de gand sa schimbi salteaua, asigura-te ca alegi un model care te ajuta sa nu transpiri.

Foloseste si o protectie pentru saltea, o husa din bumbac care ajuta pielea sa respire in timpul somnului. Asternuturile ar trebui sa fie subtiri, din in sau bumbac, pentru a-ti asigura un confort maxim pe timp de canicula.

Pernele sunt la fel de importante. Poti folosi perne speciale pentru vara sau perne din puf de gasca, foarte eficiente in prevenirea transpiratiei. De asemenea, poti incerca o perna cu apa ce iti va da o senzatie de racoare in timpul somnului. In plus, acest tip de perna este recomandata de anumiti terapeuti si chiropracticieni pentru persoanele care au probleme cu coloana cervicala.


3 Inlocuieste becurile


Becurile traditionale se incalzesc foarte tare atunci cand sunt aprinse o perioada mai mare de timp si produc caldura in jurul lor. De aceea, ar fi bine sa limitezi folosirea lor daca nu ai neaparata nevoie sau sa le inlocuiesti cu becuri fluorescente compacte. Acestea nu se incing, consuma mai putin decat un bec normal si au o durata de viata cu pana la 15 ori mai mare.


4
Lipeste folie reflectorizanta pe geamuri


Daca vei lipi folie reflectorizanta pe geamuri, vei mari eficienta aparatului de aer conditionat. Foliile se aplica la interiorul geamurilor locuintelor si pot fi mai inchise sau mai deschise la culoare insa nu afecteaza luminozitatea incaperii.

Nu vei mai avea atat de multa nevoie de aer conditionat pentru ca folia asigura un transfer termic de pana la 60% mai mic in timpul lunilor calduroase. Acest lucru va duce la reducerea costurile de consum de curent.

Citeste mai multe sfaturi despre imbunatatirea aerului in casa pe timpul verii:

 

 

Sursa Foto : www.samsung.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea