Cumpararea unei locuinte

#prima casa #anl #locuinte noi #locuinte vechi

Locuinte vechi vs. locuinte noi

Apartamentele vechi sunt la mare cautare printre locuitorii din tara noastra, in detrimental celor noi, din mai multe motive. Unul dintre ele este plafonul impus de programul Prima Casa, de 60.000 euro, bani cu care nu ajung de cele mai multe ori pentru achizitionarea unui apartament nou construit, intr-o zona buna. Iata care sunt argumentele pro si contra unui apartament nou:



Argumente pro apartamente noi


Unul dintre cele mai importante argumente pentru achizitionarea unei locuinte construite dupa anul 2.000 este acela ca apartamentul este nou si are o durata de viata mai mare in comparative cu un apartament mai vechi. In plus, se va devaloriza mai greu decat o locuinta veche, care peste 10-20 de ani va avea un pret mult mai redus.


Un alt argument pentru achizitionarea de apartamente noi este acela ca, de regula, acestea au un design modern, sunt mai spatioase, eventual de tipul open-space. In plus, se folosesc finisaje modern, de calitate superioara, scrie evz.ro.

Al treilea argument pentru care este bine sa-ti acumperi un apartament nou construit este acela al comunitatii. Astfel, de regula, cei care isi cumpara un apartament nou sunt familii tinere, cu venituri peste medie, cu o educatie buna. Astfel, ai sanse mari sa faci parte dintr-o comunitate mai linistita, unde sa apara mai putine neplaceri ce se ivesc in mod normal in conditiile unui bloc cu locatari mai in varsta sau cu o educvatie mai precara.


Argumente contra apartamente noi


Unul dintre cele mai apasatoare argumente care ii opresc pe doritori sa-si cumpere un apartament nou construit este pretul. O locuinta noua are un pret mult mai mare in comparatie cu una mai veche, din aceeasi zona a orasului.

Totodata, multe persoane ezita sa cumpere un apartament nou, mai ales care nu este finalizat, din cauza ca, in ultima perioada, multe firme imobiliare au intrat in insolventa sau au dat faliment.

Mai exista si cazuri in care dezvoltatori au facut rabat la calitate din dorinta de a termina lucrarile repede si de a reduce costurile. Astfel de cazuri, mediatizate, i-au facut pe multi cumparatori sa se orienteze catre apartamentele vechi.

Alte argument contra achizitionarii de apartamente noi il reprezinta faptul ca multe dintre acestea sunt construite in cartiere marginase, greu accesibile.


Programul Prima Casa, peste 70% cu locuinte vechi


In plus, apartamentele vechi sunt mai usor disponibile, lucru demonstrat si de procentul mare de locuinte vechi achizitionate prin Prima Casa.

Potrivit lui Aurel Saramet, presedinte al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), circa 71% dintre apartamentele cumparate prin Prima Casa au fost construite inainte de 1990, in timp ce 29% au fost ridicate dupa Revolutie, potrivit aceleasi surse.

Tendinta aceasta se va accentua sau se va mentine, cat timp dezvoltatorii au inca un stoc important de locuinte noi care sunt nevandute. La acestea se adauga proiectele inghetate, aflate in diverse faze de executie.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cumparare-casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare