Cumpararea unei locuinte

#casa #inchiriere #locuinta #evaziune fiscala

Contractul de inchiriere neinregistrat, risc de evaziune fiscala!

Semnarea unui contract de inchiriere a unei locuinte este o actiune obligatorie pentru proprietar. Daca iti inchiriezi locuinta printr-un acord verbal pentru a te sustrage de la plata impozitului aferent chiriei incasate risti sa fii acuzat de evaziune fiscala si sa primesti amenda de pana la 5.000 lei.


1 Ce cuprinde contractul de inchiriere


Potrivit legii locuintei, contractul de inchiriere se face intotdeauna in forma scrisa, pe baza acordului dintre proprietar si chirias. Contractul trebuie inregistrat la organele fiscale teritoriale in termen de 15 zile de la semnarea lui.

In contractul de inchiriere trebuie sa fie bine determinat obiectul acestuia, suprafata locativa si dotarile folosite in exclusivitate si in comun, suprafata curtii si gradinii si, de asemenea, bunurile date in folosinta odata cu locuinta.

Dreptul de folosinta a bunurilor este conferit odata cu dreptul de folosinta al locuintei sau imobilului inchiriat. Chiriasul nu va putea folosi in mod legal dependintele locuintei - curte, gradina, garaj, boxa - decat daca acest drept a fost prevazut in contractul de inchiriere.


2 Impozite aferente


Odata ce ai inregistrat contractul de inchiriere la organele fisale vei fi obligat sa platesti impozit pe venitul obtinut din cedarea folosintei bunurilor (chirie, mai exact). Valoarea impozitului este de 16 % din venitul obtinut prin inchiriere.

Este bine sa mai stii ca, in cazul in care unica ta sursa de venit provine din banii din inchirieri vei fi obligat sa iti achiti contributiile la bugetul de asigurari de sanatate. Potrivit Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), in momentul in care proprietarii incheie un contract de inchiriere trebuie sa anunte si CNAS nu doar Fisc-ul, in termen de 15 zile.

Cei care inchiriaza imobiliare dar au si alte surse de venit nu trebuie sa plateasca aceste contributii, intrucat acestea sunt platite deja in baza contractului de angajare sau pe firma.


3 Riscul evaziunii fiscale


Este bine sa stii ca locatarul nu are nici o legatura cu obligatia proprietarului de a inregistra contractul. In schimb, tu, in calitate de proprietar, esti obligat sa platesti impozit pentru banii obtinuti, altfel risti sa fii acuzat de „evaziune fiscala”.

Daca locatarii declara ca stau in imobil pentru ca sunt prieteni, rude cu proprietarul, fapt legal si destul de des intalnit, nu ai nimic de suferit. Daca, in schimb, organele legislative demonstreaza faptul ca primesti lunar sume de bani pentru care nu platesti impozit, risti sa fii acuzat de evaziune fiscala si sa ti se intocmeasca un dosar penal.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cumparare-casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare