Cumpararea unei locuinte

#certificat energetic #apartament #locuinte #inchiriere #vanzare case

Certificatul energetic, obligatoriu pentru casele vandute sau inchiriate

Un nou proiect de ordonanta prevede ca autorizatiile de constructie pentru cladiri noi sa fie conditionate de studii privind sistemele alternative de incalzire, incepand de anul viitor. Totodata, locuintele existente vor putea fi vandute sau inchiriate doar daca au certificat energetic .



Ce cuprinde certificatul energetic


Reprezentantii Guvernului au incercat in repetate randuri sa reglementeze problema certificatelor energetice, dar masura fost amanata intotdeauna. Anul acesta, obligativitatea a intrat in vigoare, dar intr-o varianta mai permisiva. Astfel, inchirierea nu a fost conditionata de existenta certificatului energetic iar contractele de vanzare-cumparare puteau fi incheiate si in absenta acestuia, daca partile contractante isi asumau acest lucru.

Din acest motiv, doar 10% din tranzactiile imobiliare se faceau cu certificat energetic, in general, locuinte cumparate cu credit imobiliar, deoarece bancile cereau acest documente, potrivit romanialibera.ro.

Noul proiect de ordonanta prevede insa ca, fara certificatul energetic, valoarea contractelor de vanzare sau inchiriere este nula. Mai mult chiar, caracteristicile energetice ale cladirii trebuie mentionate si in anuntul de vanzare sau inchiriere.

Certificatul, valabil zece ani, va cuprinde valoarea consumurilor energetice si de emisii CO2, dar trebuie sa includa si recomandari de reducere a consumurilor energetice, potrivit unui proiect de ordonanta al Guvernului.


Cand este necesar


Principala sursa de activitate pentru auditorii energetici ramane deocamdata programul "Prima Casa", care a inclus, de la inceputul acestui an, certificatul energetic in dosarul de creditare.

Insa, odata cu noul proiect de ordonanta, certificatul de eficienta energetica va fi obligatoriu si in cazul renovarilor majore care, potrivit proiectului de ordonanta, au costuri mai mari de 25% din valoarea de impozitare a cladirii. In cazul unei astfel de operatiuni, proprietarii acestora vor putea monta sisteme alternative de producere a energiei, daca acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic, functional si economic.

Certificarea si auditarea energetica a cladirilor sunt realizate de auditori atestati pe grade profesionale de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale .


Energie alternativa pentru cladirile noi


Proiectul de ordonanta mai prevede ca, in vederea obtinerii autorizatiei de construire pentru cladirile noi, se va solicita, prin certificatul de urbanism si intocmirea unui studiu privind posibilitatea utilizarii unor sisteme alternative de eficienta ridicata.

Acestea pot fi sisteme descentralizate de alimentare cu energie bazate pe surse de energie regenerabila , sisteme de incalzire sau de racire centralizate sau de bloc, pompe de caldura sau cogenerare.

Cladirea cu un consum de energie aproape zero va fi acel imobil cu o performanta energetica foarte ridicata, la care necesarul de energie este aproape zero sau foarte scazut si acoperit, in cea mai mare masura, cu energie din surse regenerabile, inclusiv cu energie din surse regenerabile produsa la fata locului.

Proiectul de ordonanta mai prevede ca, in cazul cladirilor cu o suprafata utila de peste 500 metri patrati aflate in proprietatea sau administrarea autoritatilor publice, certificatul va trebui afisat intr-un loc accesibil si vizibil publicului. Incepand cu 9 iulie 2015, aceasta obligatie va fi valabila si pentru cladirile cu o suprafata utila totala de peste 250 mp aflate in administrarea autoritatilor publice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea