Cumpararea unei locuinte

#casa # cum sa cumperi # apartamaent de vanzare # casa de vanzare

5 intrebari esentiale la care trebuie sa iti raspunzi atunci cand vrei sa cumperi o casa

Tinand cont ca preturile locuintelor au scazut, multi sunt de parere ca acesta este momentul oportun pentru a cumpara o casa. E posibil sa aiba dreptate, insa chiar si asa o casa noua impune anumite responsabilitati, cheltuieli suplimentare. Vezi daca esti pregatit sa iti asumi un asemenea pas important.

1. Corespunde necesitatilor? 

O casa este, probabil, cea mai mare achizitie pe care o vei face vreodata. Asadar, nu te grabi sa inchei tranzactia daca nu esti suta la suta multumit. In afara costului, sunt o multime de lucruri care trebuie luate in considerare, mai ales ca atunci cand esti la vanatoare de locuinte e posibil sa pierzi din vedere anumite lucruri. Este aproape de mijloacele de transport in comun? Bucataria este suficient de mare incat sa corespunda necesitatilor voastre? Daca locuinta pe care ai vizionat-o nu este satisfacatoare, atunci e clar ca nu este casa de care ai nevoie!

2. Poti obtine un credit?

Inainte de a incepe sa iti cauti o locuinta, verifica la o banca daca esti eligibil pentru un credit. Asta in cazul in care nu dispui de bani cash. Bancile impun anumite conditii legate de vechimea in munca si de nivelul salariului. E mai bine sa stii din timp daca te incadrezi in exigentele impuse pentru in credit, ca sa nu pierzi timpul degeaba.

3. Iti permiti o rata sau mai degraba chiria?

Daca stai in chirie, iti doresti cu siguranta mai mult ca oricine propria ta casa. Insa daca rata lunara depaseste cu mult pretul pe care te-ai obisnuit sa il platesti drept chirie, gandeste-te de doua ori daca vei fi in stare sa sustii financiar aceasta rata sau daca nu cumva cheltuielile te vor da peste cap.

4. Ai un job stabil?

Daca ceva nu iti place la actualul tau loc de munca si ai cateva dubii legate de viitorul tau acolo, de stabilitatea pozitiei tale, e posibil chiar ca mai repede decat te-ai gandit sa ramai fara serviciu. In aceste conditii nu iti vei mai permite sa faci fata cheltuielilor curente si nu vei mai putea sa achiti rata si asigurarea locuintei.

5. Esti in stare sa iti intretii locuinta?

Cand locuiesti "in gazda", orice defectiune, fie ca este vorba despre o teava sau despre instalatia de iluminat, se remediaza pe banii proprietarului. De regula el este cel care trimite un instalator pentru a rezolva problema. Cand esti pe cont propriu, insa, trebuie sa te descurci. Vei stii oare la cine sa apelezi in caz de nevoie?

Foto: bahiaeconomica.com.br
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cumparare-casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului