Cum sa...

#economii #zugravit #vopsea

Sfatul unui inginer chimist: Cum sa cheltuim inteligent banii cand ne apucam de zugravit?

In aceasta vara AdePlast a lansat un super concurs pentru cei care vor sa impace vacanta cu zugravitul. De la 1 august pana pe 30 septembrie, cine se invredniceste cu zugravelile prin casa, la birou sau unde mai are nevoie, daca pastreaza bonul si completeaza formularul de inscriere de aici, poate castiga unul dintre cele 100 de accesorii pentru casa si gradina, una dintre cele patru vacante in Europa sau marele premiu – un Ford Kuga!

Detalii despre produsele participante si regulamentul concursului gasiti pe site-ul dedicat acestuia, www.vopseleadeplast.ro. Dar pana sa va apucati de cumparaturi, va invitam sa aflati de la Doina Obreja, inginer chimist la compania AdePlast, ce trebuie sa aiba in vedere omul de rand, cand se apuca de zugravit, ca sa fie multumit de rezultat. Veti afla din randurile ce urmeaza care este diferenta dintre o vopsea ieftina si una premium, ce exigente trebuie sa indeplineasca vopselele pentru spatii problematice, cum sunt bucataria si baia, cum facem cea mai buna alegere pentru a vopsi peretii exteriori si ce cantitati de vopsea ne-ar fi necesare.

Cat de importanta este calitatea vopselei cu care zugravim acasa sau intr-un alt spatiu unde petrecem mult timp? Care este diferenta dintre o vopsea ieftina si una premium, ce riscam daca ne "zgarcim" cand cumparam vopseaua?

Zugravirea unui spatiu produce mult disconfort, iar asteptarile de dupa renovare pot fi pe masura deranjului. in mod normal, alegerea unui produs potrivit te ajuta sa termini treaba mai repede fara dezamagiri.

Cum sa alegem un produs potrivit? Mai intai de toate, trebuie sa tinem cont de tipul suportului pe care urmeaza sa-l vopsim: este un suport nou, gletuit? A mai fost zugravit anterior? Dorim sa schimbam culoarea? Unde vrem sa aplicam, la interior sau la exterior?

 Avand raspunsul la aceste intrebari, este foarte important sa stim ca trebuie sa tinem cont si de urmatoarele aspecte pentru a lua decizia finala: sa fie o vopsea usor de intretinut (sa se poata spala si curata in cazul murdaririi accidentale), sa aiba o putere foarte mare de acoperire, sa fie usor de aplicat, fara stropire, sa aiba o permeabilitate ridicata la vapori, sa respecte gradul de culoare ales, iar daca alegem o finisare in alb, sa aiba un grad de alb stralucitor. in cazul vopselelor de exterior, trebuie sa avem in vedere gradul de rezistenta la intemperii si UV.

Pe langa aceste aspecte, desigur, si raportul pret-putere de acoperire l/m²/strat este relevant, dar o foarte atentie trebuie sa acordam si gradului de emisie de agenti nocivi a vopselei, care trebuie sa fie foarte redus, chiar spre zero.

Toate acestea sunt cerinte minime obligatorii pentru a duce la o satisfactie deplina a lucrului bine facut. Vopselele premium, in mod categoric, indeplinesc aceste cerinte. Alegerea unui produs ieftin nu duce decat la alocarea unui buget suplimentar intr-un timp foarte scurt pentru revopsire. intretinerea unei suprafete pe care s-a aplicat o vopsea ieftina va fi una dificila atata timp cat aceasta nu indeplineste cerintele minime obligatorii de mai sus. Asadar, asteptarile pe care le putem avea de la un produs ieftin nu pot sa fie prea mari.

De ce aspecte trebuie sa tinem cont atunci cand alegem vopseaua pentru dormitor, living sau birou? Cam ce cantitate de vopsea ar fi necesara pentru a zugravi un spatiu de 20 mp, de exemplu?

Ca raspuns general avem mai sus criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca orice vopsea la aplicare, in orice tip de spatiu. Cu atat mai mult in spatiile de locuit ar trebui tinut seama de ele! Avem o arie de aplicare unde exigenta ar trebui sa existe cu precadere. Asadar, ne trebuie o vopsea cu putere mare acoperire, fara continut de substante nocive, cu o aplicabilitate foarte buna si cu o intretinere foarte facila, cum sunt Aeria Gold Cu Porus X sau Aeria Superweiss din gama de produse premium marca AdePlast.

Pentru un spatiu de locuit de 20 m², suprafata utila, avem o suprafata totala de pereti+tavan de aproximativ 65 m². in acest caz pentru vopsit sunt necesari  8L vopsea/ strat.

In functie de tipul suportului, gradul de absorbtie, daca a mai fost colorat cu o culoare intensa sau nu, cat si de capacitatea de acoperire a vopselei, dupa evaluarea aspectului primului strat, decidem in final daca este necesar de aplicat si al doilea strat de vopsea. Atat cu Aeria Gold cu Porus X, cat si cu Aeria Superweiss, se poate aplica un singur strat daca avem o suprafata care a fost vopsita tot in alb.

Sunt produse din gama premium care se caracterizeaza printr-o putere foarte mare de acoperire si un alb stralucitor ca elemente comune, diferentiindu-le atributul de efect antimicrobian prezent in cazul Aeria Gold cu Porus X, precum si clasele de lavabilitate: clasa 1 rezistenta la frecare umeda, in cazul Aeria Gold cu Porus X, respectiv clasa 2 in cazul Aeria Superweiss - vopsea de interior.

As mai adauga aici si suprafetele unde exista conditii de formare a igrasiei si mucegaiului cum ar fi peretii interiori orientati spre nord, peretii si tavanele mansardelor, precum si alte suprafete interioare si exterioare atat noi cat si renovate, care necesita acoperire cu o vopsea cu proprietati de izolare termica.

Datorita nanoparticulelor continute, Aeria Nano-Tek este o vopsea termoizolanta care impiedica transferul de caldura, reflecta radiatia termica si creaza o bariera impotriva umiditatii, impiedicand in acest fel dezvoltarea mucegaiului si a fungiilor. Este solutia ideala pentru prevenirea formarii igrasiei, prin eliminarea umiditatii de pe suprafetele reci de zid, precum si pentru o crestere semnificativa a eficientei energetice a cladirilor.

De ce trebuie sa tinem cont cand alegem vopseaua pentru baie ori bucatarie? Ce cantitate de vopsea ar fi necesara pentru un spatiu de 16 mp?

Baia si bucataria din orice spatiu de locuit reprezinta suprafete care au cerinte speciale din partea unei vopsele lavabile: in aceste spatii avem conditii de umiditate ridicata. Vopselele care sunt recomandate in acest caz trebuie sa inhibe dezvoltarea microorganismelor - mucegaiuri, fungi etc. –, care se dezvolta foarte usor in astfel de medii. Acest tip de vopsea, practic, reduce de pe suprafetele pe care a fost aplicata numarul mediu al acestor microogranisme.

Este foarte posibil ca inainte de a ne apuca de zugravit, aceste suprafete sa fie deja contaminate. in acest caz, preliminar aplicarii vopselei, este recomandata sanitizarea, curatarea suprafetei de mucegaiuri si fungii si ulterior de aplicat o vopsea cu astfel de proprietati. Adeplast are in portofoliul sau de produse atat solutia de sanitizare, pentru curatarea mucegaiului, cat si vopseaua special conceputa pentru astfel de spatii: Aeria Superweiss-Antimucegai.

Este bine de stiut ca microorganismele sunt prezente acolo unde exista mediul propice pentru dezvoltarea lor. O eliminare completa a dezvoltarii acestora este posibila atunci cand sunt eliminate toate cauzele care conduc la aparitia lor. Daca exista o ventilatie corespunzatoare a spatiilor respective, daca eliminam infiltratiile de apa, daca aplicam produse adecvate acestor spatii, putem combate tipurile acestea de microorganisme care ne pot afecta sanatatea.

Pentru bai si bucatarii cu o suprafata de 16 m², pentru tavanul acestora cat si pentru partea superioara a peretilor care urmeaza a fi vopsite, este necesar un ambalaj de 2,5 L Aeria Superweiss Antimucegai.

Ce trebuie sa avem in vedere cand cumparam vopseaua pentru exterior?

Produsele pentru exterior trebuie sa asigure in primul rand rezistenta superioara fata de cele de la interior.Daca avem de aplicat o vopsea pe exteriorul unei case, va trebui sa ne asiguram ca acea vopsea are o rezistenta la frecare umeda de Clasa 1 lavabilitate. in cazul alegerii unei vopsele colorate, trebuie sa ne asiguram ca pigmentii folositi la colorare au rezistente ridicate la UV si intemperii, ca prezinta o hidrofobicitate ridicata si o permeabilitate la vapori  foarte ridicata.

De asemenea,  vopseaua trebuie sa contina substante adecvate pentru combaterea dezvoltarii algelor si fungiilor de pe suprafata, microorganisme care se pot dezvolta pe exteriorul cladirilor supuse la intemperii, in special umezeala ridicata.

O protectie de succes a suprafetei asigura vopseaua premium Aeria cu Porus X - vopsea de exterior, care se caracterizeaza prin clasa 1 la lavabilitate, cu o permeabilitate excelenta la vapori de apa, hidrofobicitate ridicata-cu efect de perla si capacitate ridicata de autocuratare, rezistenta la intemperii si UV.

Totodata o alta vopsea care respecta un inalt standard de exigenta, este Aeria Nano-Tek vopsea termoizolanta pentru interior si exterior. Gratie nanoparticulelor continute, tendinta de acumulare pe suprafetele exterioare a particulelor de murdarie si a poluarii atmosferice este redusa considerabil. De asemeni nanotehnologia utilizata la obtinerea componentei de baza a vopselei este cea mai avansata tehnologie in domeniu si va aduce o contributie substantiala la economisirea energiei termice.

Ca nivel de consum, pentru o casa de 100 m², de exemplu, sunt necesare aproximativ 2 ambalaje a cate 15L din acest produs/strat. Se recomanda aplicarea a doua straturi.

Este bine de stiut ca evaluarea consumului se face in conditii standard. Un consum real se face pe tipul de suport pe care urmeaza sa fie aplicata vopseaua.

Ce tip de vopsea e recomandabil sa alegem cand vine vorba de spatii expuse mai intens la murdarire, cum sunt holurile sau scarile de la bloc?

In astfel de locuri, se recomanda produsele enumerate mai sus, produse premium cu caracteristici superioare cum ar fi: Aeria Gold cu Porus X, Aeria Superweiss, Aeria cu Porus X- vopsea de interior alba sau colorata.

In orice situatie trebuiesc evaluate foarte bine exigentele noastre in alegerea produsului cel mai potrivit!

Preliminar in toate cazurile, suporturile se amorseaza cu Aeria Amorsa, produs pentru egalizare absorbtie suport.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare