Cum sa...

#curatare gresie #curatenie #curatenie casa

Rutina pentru curatarea gresiei si a faiantei din baie

Gresia si faianta din baie sunt unele dintre cele mai igienice si mai usor de mentinut materiale pentru de pereti si podea pe care le poti alege. Deoarece acestea sunt practic neporoase, gresia si faianta nu tind sa absoarba nici un lichid, fum sau aburi. Cu alte cuvinte, este foarte, foarte greu sa murdaresti dalele de gresie sau faianta! Este necesara doar o curatare rapida o data pe saptamana.

O simpla rutina de curatare, urmand acesti doi pasi simpli, va mentine placile de faianta si gresie din baie in stare excelenta:

1. Aspira sau matura zona. Acest lucru va elimina mare parte din murdarie si piatra de pe suprafete. Pe langa faptul ca usureaza pasul urmator, eliminarea particulelor mici abrazive va proteja placile de zgarieturi.

2. Sterge dalele cu un mop sau o carpa umeda folosind o solutie de apa calda cu cateva picaturi de otet sau dezinfectant. Ai grija sa nu folosesti prea multa apa si sa "inunzi" gresia. Mopul sau carpa umeda inlatura cu usurinta murdaria de pe suprafata placilor.

Nu este nevoie sa folosesti sapunuri, detergenti, pudre sau substante chimice de orice fel pentru curatenia de rutina.

De fapt, multe dintre aceste substante ingreuneaza pastrarea curata a dalelor, in special daca le folosesti des. Daca totusi preferi sa faci curatenie mai intensa si decizi sa utilizezi oricare dintre tipurile de substante de mai sus, este important sa clatesti cu apa curata pentru a indeparta complet substantele.

Sapunurile (si multe detergenti care contin sapun) pot lasa un strat subtire de "spuma de sapun" pe suprafata placilor, daca nu sunt bine clatite. Acest strat de sapun poate - ironic - sa fixeze murdaria si grasimea; acestea,se pot acumula de-a lungul timpului iar gresia pare sa isi schimbe culoarea.

Multe substante de curatare chimica sunt fie acide, fie alcaline si, daca nu sunt clatite bine de pe gresie sau faianta, pot deteriora suprafata placilor sau reactiona cu murdaria si grasimea pentru a provoca alte probleme.

Daca esti totusi adepta curateniei intensive si te-ai obisnuit sa folosesti orice fel de detergenti, sapunuri sau substante chimie, discuta cu unul dintre expertii de la Dalet Bath pentru sfaturi cu privire la cele mai bune solutii si metode de curatare; aditional, respecta intotdeauna instructiunile producatorului chimic.

Zonele umede din baie, cum sunt dusul si cada, au nevoi de curatare putin diferite, deoarece aceste suprafete sunt supuse in mod regulat nu numai umezelii, ci si uleiurilor corporale, sapunurilor si cantitatilor mai mari de mizerie.

Un detergent universal, o perie in plastic pentru frecat si putina munca manuala vor elimina cele mai frecvente murdarii. Aminteste-ti intotdeauna sa clatesti dupa ce ai folosit substante de curatare. O solutie de apa si otet este ideala pentru a indeparta depozitele mai dure de calcar. Din nou, curatarea saptamanala a acestor zone umede este, in general, suficienta.

Bacteriile si mucegaiul pot creste uneori in zonele umede din baie, in special daca ventilatia este slaba. Acestea pot fi indepartate prin pulverizarea sau stergerea cu un inalbitor pe baza de clor. Lasa sa actioneze timp de 5 minute inainte de a clati cu apa curata.

Intotdeauna citeste cu atentie instructiunile producatorului de gresie si faianta pentru baie dar si ale substantelor de curatenie si nu combina niciodata inalbitorul cu amoniacul.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea