Cum sa...

#activitati casnice #economie energie #economie apa #eficientizare timp #spalare vasae

Invata sa iti eficientizezi timpul petrecut in bucatarie. Iata sfaturile specialistilor

Timpul este cel mai mare dusman al acestor vremuri. Alergam intre casa, serviciu si cumparaturi, iar cand ajungem seara din nou acasa ne vedem in fata unor alte situatii consumatoare de timp si energie. Specialistii americani au descoperit cum sa iti eficientizezi la maximum timpul. Iata sfaturile lor:

1. Elimina pasii inutili

Dr. John F. Carrier, un expert in ergonomie, spune trebuie sa reduci la maximum traseul dintre farfuriile de pe masa si masina de spalat. Specialistul sustine ca n-ar mai trebui sa clatesti vasele in chiuveta inainte de a le pune in masina automata. Pierzi timp si consumi apa degeaba. De asemenea, acesta a constatat ca poti sa speli in acelasi timp si farfuriile si tacamurile.

2. Antreneaza-ti familia in activitati

Expertul a constatat faptul ca, daca toti membri familiei se implica in strangerea mesei si a deseurilor alimentare, se reduce cu 75% efortul pe care l-ar depune o singura persoana.

3. Foloseste masina de spalat vase mai des

John F. Carrier a calculat ca, desi pare o risipa folosirea intensa a masinii de spalat, de fapt iti va reduce consumul de apa. Si asta pentru ca spalatul vaselor de mana este, de fapt, o adevarata risipa de apa.

4. Organizeaza-ti eficient dulapurile

E important ca vasele pe care le folosesti in mod frecvent sa le asezi cat mai la indemana. Farfuriile si paharele trebuie sa stea la un nivel mediu, in vreme ce platourile de fritpura pe care le folosesti mai rar le poti aseza pe rafturile superioare, acolo unde va fi nevoie, eventual, sa folosesti un scaun pentru a le lua. De asemenea, pune vasele pe care le folosesc cei mici cat mai jos, pe rafturile accesibile lor.

5. Fa curatenie

Cel putin 25% din vasele pe care le adapostesti in dulap se dovedesc in timp inutile sau dubluri ale celor pe care le folosesti in mod frecvent.

6. Bucatarie in flux continuu

Concluzia principala trasa de John F. Carrier este ca trebuie sa iti gandesti bucataria ca un loc cu flux continuu de productie. Cu cat elimini mai mult timpii morti din activitate, cu atat mai mult timp liber vei avea la dispozitie pentru a te relaxa seara alaturi de ceilalti membri ai familiei. Iar regulile din bucatarie pot fi extinse si in restul casei.

Sursa foto: jenningswire.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea