Cum sa...

#calcar #pete #bucatarie #baie

Cum sa scapi de petele de calcar

Calcarul este o piatra naturala poroasa. De aceea, ea tinde sa absoarda lichidele cu care intra in contact. Astfel, este destul de usor sa ai tot felul de pete de calcar prin casa, in special in bucatarie si baie sau pe suprafetele de gresie, faianta sau sticla.

Produsele existente pe piata pentru curatarea petelor de calcar trebuie folosite dupa instructiunile de utilizare. Nu toate solutiile sunt eficiente pentru orice pata de calcar. De asemenea, exista solutii care se folosesc pentru indepartarea unei pete de pe o suprafata mica.
 

1 Foloseste produse naturale
 

Insa unele dintre solutiile la indemana nu se afla pe raftul magazinului, ci chiar la tine in casa.Este vorba despre otet diluat cu apa, suc de lamaie, sare grunjoasa si chiar bicarbonat de sodiu .
 

2 Compune propria ta formula
 

O alta solutie o poti face din bicarbonat de sodiu, peroxid de hidrogen si apa distilata. Solutia trebuie aplicata pe suprafata patata si lasata peste noapte.
 

3 Foloseste un burete sau o carpa
 

Peria din sarma poate fi un instrument foarte atractiv atunci cand vrei sa freci bine pentru a inlatura o zona patata. Dar nu este deloc indicat sa o folosesti. Odata cu indepartarea petei vei ramane cu zgarieturi pe acea suprafata. Asadar, poate scapi de o problema, dar dai de alta. In schimb, foloseste un burete imbinat in solutia cu care stergi pata de calcar. Buretele trebuie folosit pe partea lui moale, nu pe cea abraziva.

O alta posibilitate este sa folosesti o bucata curata de panza pentru curatarea petei. Aceasta se va imbina cu solutie la fel ca buretele. Nu folosi hartie deoarece se va faramita si iti va fi greu sa cureti resturile ramase pe suprafete.
 

4 Indeparteaza petele de calcar din baie cu solutia potrivita
 

Daca ai o vana de baie din acrilat pe care exista pete de calcar, incearca sa o stergi cu un burete imbibat in otet.

Bateriile din baie pot fi curatate si ele de calcar daca pui niste apa cu otet. Trebuie ca otetul sa fie destul de diluat, insa. Atunci cand calcarul a apucat sa se depuna in interior, de exemplu in para de la dus, atunci ar trebui sa o desurubezi si sa o scufunzi in apa cu otet alb.

Sursa foto: storage.canalblog.comO alta varianta este sa cureti petele de calcar cu zeama de lamaie. Pune-o pe zonele patate si las-o sa actioneze cateva minute, apoi sterge suprafata cu o carpa uscata.

Cea de-a treia varianta de a curata para si furtunul de dus sau robinetul patat de calcar este sa faci o solutie din bicarbonat de sodiu (3 parti) si apa (1 parte).

Daca ai usa de sticla in baie la dus, petele de calcar se pot aduna rapid aici, dupa uscarea apei. Fa o solutie din zeama de lamaie, sare grunjoasa si otet, pentru a le indeparta.

Poti sterge si oglinda cu suc de lamaie, daca are depuneri de calcar. Trebuie doar sa apesi cu jumatate de lamaie peste suprafata ei, apoi sa lasi sa actioneze cateva minute, inainte sa stergi.

Pentru petele de calcar de pe gresie sau faianta, foloseste sucul de lamaie. Daca acesta nu are efectul scontat, atunci ar trebui sa incerci cu o solutie anticalcar din magazine, speciala pentru aceste tipuri de suprafete.
 

5 Indeparteaza petele de calcar din bucatarie cu solutia potrivita
 

Daca ai depuneri de calcar in masina de spalat vase din bucatarie, poti incerca sa scapi de ele cu otet diluat in apa.

Tacamurile patate de calcar pot sa fie curatate daca se scufunda intr-un vas cu otet si apa. Ar trebui lasate astfel 30-60 de minute, inainte sa fie clatite si sterse bine.

O alta solutie este sa amesteci niste sare grunjoasa cu otet sau suc de lamaie si sa cureti canile, carafele, sticlele, paharele cu aceasta solutie. Pentru tigai sau ceaune patate de calcar, se pun pe foc, cu apa si coji de mere.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului