Cum sa...

#miros neplacut #bucatarie #odorizant natural

Cum sa prepari 4 odorizante naturale pentru bucataria ta

Bucataria este locul din casa unde se gasesc mirosuri neplacute. Prepararea unor alimente cum ar fi varza, conopida sau pestele lasa in urma mirosuri puternice, chiar daca folosesti hota.

Cum poti scapa de ele? Descopera cum sa pregatesti 4 odorizante naturale pentru bucatarie.

Odorizantele naturale au devenit una dintre optiunile preferate atunci cand vine vorba de neutralizarea mirosurilor nedorite in casa. Desi versiunile conventionale tind sa fie mai puternice si mai durabile, multe dintre componentele sale sunt iritante si provoaca alergii.

Din fericire, exista o mare varietate de ingrediente naturale ale caror parfumuri te pot scapa de mirosurilor neplacute, fara a provoca efecte adverse.

Odorizante naturale pentru bucatarie

Odorizantele sunt preparate cu ingrediente precum ierburi, condimente si coji de citrice, ale caror compusi parfumeaza mediul fara a provoca alergii. Acestea sunt bune si pentru a tine la distanta mustele si gandacii.

1. Odorizant din citrice

Unul dintre cele mai bune odorizante naturale pentru bucatarie este cel facut din coji de citrice. Nu este doar una dintre cele mai ieftine optiuni, dar este si una dintre cele mai eficiente. Aroma intepatoare a citricelor reuseste sa neutralizeze mirosurile puternice precum cele lasate de peste si mancarea prajita.

Ingrediente:

  • Coji de citrice (portocala, lamaie, mandarina)
  • 2 cani de apa (500 ml)
  • 1 mar (optional)
  • 3 cuisoare (optional)

Cum se face?

Prima data taie cojile de citrice in mai multe bucati, apoi pune-le la fiert. Cand sunt aproape gata, reduce focul la minimum si lasa-le sa fiarba inca 20 de minute. Daca scade apa, mai poti adauga

Nu uita ca trebuie sa lasi vasul descoperit, astfel incat vaporii sa disipeze aroma peste tot.

Daca doresti, poti adauga un mar cu coaja si cuisoare pentru a da o nota suplimentara odorizantului. Dupa ce opresti focul lasa vasul descoperit.

Pune lichidul obtinut in frigider si incalzeste-l urmatoarea data cand vrei sa ai un miros placut in bucatarie.

2. Odorizant pe baza de ierburi aromatice

Ierburile vor fi intotdeauna aliati excelenti pentru eliminarea mirosurilor nedorite din casa. Cu ajutorul lor, vei obtine o aroma placuta, care va face camera mai primitoare.

Ingrediente:

  • 1 fir de rozmarin
  • 1 fir de cimbru
  • 3 cani de apa (750 ml)

Cum se face

Toaca frunzele de rozmarin si cimbru, apoi pune apa la fiert si adauga plantele aromatice. Cand ajunge la punctul de fierbere, redu focul si mai lasa amestecul inca 10-15 minute. De asemenea, lasa vasul descoperit, astfel incat vaporii sa neutralizeze mirosul urat.

Dupa ce se raceste, poti pune odorizantul intr-un recipient cu pulverizator. Astfel, poti pulveriza aerul ori de cate ori doresti sa scapi de mirosul neplacut.

3. Odorizant de cafea

Aroma delicioasa a cafelei este pe placul tuturor. Cel mai bine este ca nu trebuie sa suspui cafeaua la nicio procedura.

Ingrediente:

  • boabe de cafea (cantitatea dorita)

Cum se face

Mai intai, intinde boabele de cafea pe un gratar sau o tigaie. Apoi, prajeste-le la foc mic timp de 3 pana la 5 minute. Vei simti instantaneu cum iti parfumeaza bucataria.

Daca vrei, lasa boabele de cafea intr-un recipient si aseaza-l intr-unul din colturile bucatariei pentru un miros placut mai mult timp.

4. Odorizant de otet si cuisoare

Otetul alb este unul dintre cei mai buni aliati cand vine vorba de curatarea bucatariei. Nu numai ca inlatura mirosurile nedorite, ci dezinfecteaza si ajuta la curatarea grasimilor. Ca sa obtii odorizantul trebui sa-l combini cu cuisoare si vei avea un miros placut in bucatarie.

Ingredinete:

  • 1/2 cana de otet alb (125 ml)
  • 1/2 cana de apa (125 ml)
  • 6 cuisoare

Cum se face

Prima data, trebuie diluat otetul intr-o cana cu apa si pus la fiert. Cand fierbe in clocot se adauga cuisoarele, apoi lasa solutia sa se odihneasca, fara sa acoperi vasul.

Cand se raceste, pune-l intr-un recipient cu pulveriztor. Il poti folosi si ca solutie pentru curatarea blatului, a plitei si a frigiderului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea