Cum sa...

#apartament #proprietar #pret

Cum sa negociezi pretul unui apartament

Cand iti cauti un apartament de cumparat, trebuie sa stii sa negociezi pentru a obtine in final reduceri care pot depasi chiar 10.000 de euro. Pentru a realiza acest lucru, este recomandat sa tii cont de mai multi factori, care intervin in discutiile cu vanzatorul apartamentului dorit.

1 Fii la curent cu tendintele generale ale pietei
 

Pentru a te folosi intr-un mod eficient de toate posibilitatile avute la dispozitie, trebuie sa cunosti tendintele pietei. De exemplu, in toamna 2010 s-a observat o tendinta de scadere usoara in piata rezidentiala din Romania, in speciala in ceea ce priveste preturile maxime de oferta, a anuntat compania de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania, citata de Imopedia.

Astfel, proprietarii care isi vand apartamentele au avut asteptari mai mici in privinta preturilor pe care le puteau obtine. Cu o buna negociere , se poate obtine un pret cu 10-15% mai mic comparativ cu cel cerut initial de catre vanzator. Daca esti la curent cu schimbarile in piata de apartamente, vei putea sa le folosesti eficient pentru a negocia un pret mai bun.
 

2 Tine cont de locatie si de anul constructiei
 

Un alt lucru pe care trebuie sa-l ai in vedere este sa detii informatii despre preturile in functie de locatie si in functie de anul constructiei. De exemplu, este important sa stii ca un apartament in Mosilor este mai scump decat unul in Colentina cu aproximativ 10.000 de euro.

Din punct de vedere temporal, trebuie sa tii cont de anul constructiei. Diferenta dintre un apartament dinainte de 1977 si unul din 1984 poate merge si pana la 15.000 de euro. Apartamentele noi sunt mai scumpe si cu 10.000 de euro in comparatie cu constructiile din anii ’80. Te poti folosi de aceste lucruri in negociere, daca stii sa le expui in favoarea ta.
 

3 Gaseste punctele slabe care iti pot aduce reduceri de pret
 

Daca esti interesat de un apartament si ai vrea sa-l cumperi, gaseste-i punctele slabe nu numai pentru a sti ce trebuie facut pe viitor in renovare, de exemplu, dar si pentru a avea argumente in negociere. Iata aspecte si dezavantaje ale apartamentului pe care le poti folosi ca argumente pentru a plati mai putin vanzatorului:

  • imobil cu locuri putine de parcare
  • acces greoi la mijloacele de transport in comun
  • lipsa unor spatii verzi , supermarketuri, farmacii, piete, scoli, spitale etc in imediata apropiere a locatiei
  • ferestre spre bulevard sau strada cu trafic intens
  • apartament orientat spre nord
  • igrasie pe pereti
  • finisaje aflate intr-o conditie proasta
  • stare degradata a casei scarilor
  • situarea apartamentului la parter sau la ultimul etaj
  • datorii la cheltuielile medii la intretinere ale blocului si pierdere inregistrate in retea.

Astfel de aspecte pot sa-ti aduca reduceri ale pretului initial anuntat de vanzator de cateva mii de euro.
 

4 Invoca negocierea directa
 

Atunci cand negociezi singur un apartament, foloseste-te de acest avantaj, explicand motivul pentru care ceri un anumit pret, avand in vedere ca nu mai exista comisionul agentiei.
 

5 Cauta proprietari de apartamente care sunt pe picior de plecare
 

Ai mai multe sanse sa negociezi pretul dorit de tine cu un proprietar care este pe picior de plecare. Pot fi oameni care se muta de la bloc la casa, pot pleca in afara orasului sau chiar sa plece din tara. Daca sunt grabiti, ai putea folosi acest lucru in favoarea ta, expunandu-ti argumentele pentru a-i convinge sa incheie afacerea.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea