Cum sa...

#troian #virus #pc

Cum sa indepartezi un virus troian din PC

Un " troian " este un virus de computer sau un malware care permite unui hacker sa acceseze computerul tau fara niciun fel de autorizatie.  Malware-ul este prescurtarea de la "software rau intentionat", adica un termen generic care se refera la orice program software creat in mod deliberat pentru a efectua o actiune neautorizata .

Acesta este o combinatie simpla de doua cuvinte, creata pentru a permite oamenilor sa vorbeasca de o maniera generala despre virusi si alte forme de software de acest gen. Daca un troian a infectat PC-ul tau, sistemul devine  foarte vulnerabil, lasand cale libera unui hacker de a folosi conexiunea ta la internet pentru a distribui spam,  pornografie, sa copieze fisiere personale sau sa iti fure parole.

Din punct de vedere tehnic, troienii nu sunt virusi informatici. Ei pot fi descarcati pe calculator cu usurinta fara ca utilizatorul sa isi dea seama. Troienii pot fi "deghizati" sub forma unor kit-uri de instalare dintr-un joc de calculator sau un program.

La executarea kit-ului, troianul deschide hacker-ului o cale de acces denumit "back door". Prin aceasta cale, hacker-ul poate prelua controlul asupra unui PC. Mai exista si varianta in care kit-urile deja existente pe PC sa fie infectate cu un troian. In acest caz nici unul dintre executabilele infectate ulterior, nu pot fi denumite amenintati informatice de tip troian.

Prin urmare, un troian este o amenintare virtuala care cere atentie imediata. De aceea, cand computerul este infectat cu un troian,  trebuie sa te ocupi de problema cat mai repede cu putinta. Iata ce trebuie sa faci si de ce ai nevoie pentru a salva PC-ul de amenintarea unui troian.


Vei avea nevoie de:

 

  • Un computer sau laptop neinfectat
  • Un stick USB de cel putin 2 GB

 


Iata pasii pe care trebuie sa ii urmezi:



1 Deconecteaza computerul infectat de la internet si nu-l reconecta pana nu ai eliminat  toate amenintarile.

2 Inchide toate programele care ruleaza pe PC-ul infectat. Pentru a  afla exact ce programe ruleaza, da click dreapta pe bara de meniu, aflata la baza ecranului, si selecteaza Task Manager. Din fereastra care s-a deschis alege tab-ul "Process" si selecteaza programele care trebuie inchise prin click dreapta pe denumirea din lista si apoi click pe "End Process".

3 Cu ajutorul calculatorului sau laptopului neinfectat descarca de pe internet urmatoarele trei programe de curatare virtuala: Norman Malware Cleaner, ClamAV si SpyDLLRemover Portable. Acestea sunt software-uri freeware  si pot fi rulate de pe un stick USB,  fara instalare directa pe un computer.

4 Copiaza cele trei programe pe stick-ul USB pe care il ai la dispozitie si istaleaza-le urmand pasii indicati de fiercare program in parte. Deconecteaza stick-ul de la PC sau laptop dupa ce se termina instalarea programelor.

5 Conteaza stick-ul USB la PC-ul infectat. Da click pe "Start",  selecteaza "My Computer" si deschide partitia noua aparuta pe ecran . Din fereastra deschisa selecteaza prima data Norman Malware Cleaner.

7 Programul va deschide o fereastra din care selectezi "Start Scan". Norman Malware Cleaner va incepe scanarea sistemului. Nu inchide programul inainte de finalizarea procesului de scanare si nu rula alt program in acest timp.  Scanarea poate dura mai mult de o ora, in functie de marimea HDD-ului pe care trebuie sa il curete. Software-ul Norman Malware Cleaner va sterge automat toate fisierele infectate.

8 Dupa ce Norman Malware Cleaner si-a incheiat scanarea, mergi inapoi in fereastra cu programele instalate si selecteaza SpyDLLRemover. Ca si in cazul primului software, SpyDLLRemover iti va cere sa faci o scanare. Da click pe "Start Scan" si asteapta. Aceast program va sterge fisierele adaugate sistemului de catre troian.

9 Dupa ce ai terminat cu SpyDLLRemover, urmeaza sa folosesti programul ClamAV. Acesta este de fapt un antivirus care va scana intreg sistemul de alte amenintati virtuale. ClamAV va fi programul care va gasi, daca este cazul, scaparile malware pe care primele doua nu le-au depistat. Da dublu click pe icoana ClamAV si selecteaza "Start Scan".

10 Odata terminata aceasta actiune nu uita sa dezinstalezi orice program de care nu iti aduci aminte ca l-ai instalat. Da click pe "Start", selecteaza "Control Panel" si "Uninstall Programs". Acest pas este necesar pentru a te asigura ca nu mai exista alte programe care ar putea descarca de pe internet un alt troian atunci cand PC-ul este reconectat la internet.

11 Dupa ce au fost urmati toti acesti pasi, poti reconecta computerul la internet.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului