Cum sa...

#materiale #faianta #gresie

Cum sa alegi culoarea gresiei si faiantei

Alegerea culorii pentru gresie si faianta reprezinta o sarcina dificila, din mai multe puncte de vedere. In primul rand, este greu sa alegi cea mai potrivita gresie si faianta pentru casa ta din cauza ofertei foarte bogate de pe piata. In al doilea rand, din cauza numerosilor factori de care trebuie sa tii cont. Si in final, deoarece gresia si faianta sunt de obicei lucruri cumparate pentru o perioada lunga.

Daca te organizezi, insa, si tii cont de lucrurile de baza, atunci ai mari sanse sa te bucuri in final noul aspect al locuintei tale.

Pentru baie, sunt recomandate culorile reci, in nuante de gri, verde sau albastru. In schimb, pentru bucatarie este potrivita o gresie si faianta in tonuri calde, cu nuante de galben, portocaliu, bej. Acestea nu sunt insa reguli care nu pot fi incalcate.

Mai trebuie sa stii ca, in general, la moda este gresia mata. Cu toate acestea, oferta de pe piata este foarte diversificata. Se gasesc gresie si faianta in culori si nuante extrem de variate. Prin urmare, este bine sa vezi multe variante, inainte sa te decizi. Ai putea descoperi nuante care nici nu stiai ca-ti plac.


1 Alege culorile in functie de spatiul destinat


Cand alegi culorile pentru gresie si faianta, un lucru deosebit de important il reprezinta spatiul. Legat de spatiu, in alegerea culorii este bine sa tii cont de:


•    marime
•    luminozitate (lumina naturala sau artificiala),
•    rolul indeplinit (cum este folosit spatiul)
•    mobila, accesorii, aparatura


Sursa foto: homedesignfind.comMarime. Daca pui gresie si faianta inchise la culoare intr-o incapere mica, aceasta va parea si mai mica. Daca alegi insa culori si nuante deschise, vei crea iluzia optica a unui spatiu mai mare. In acest sens, foloseste culorile calde, luminoase.

Luminozitate. Aceeasi regula se aplica si spatiilor care nu sunt luminate natural. Este bine ca astfel de spatii sa aiba gresie si faianta in tonuri deschise.

Rol. Pentru un balcon utilizat ca o prelungire a camerei sau chiar ca un spatiu amenajat pentru birou ar trebui aleasa o gresie potrivita cu noul rol, diferit de cel al unui balcon obisnuit. In acest ultim caz, gresia poate avea tonuri neutre, deoarece nu prezinta neaparat o zona de interes.

Gresia pe care o folosesti in casa reprezinta linia care uneste spatiile locuintei. De exemplu, cand alegi culoarea gresiei pentru holul dintre camere, este indicat sa te gandesti la culorile acestor camere. Daca holul are deschidere spre un living cu parchet deschis la culoare, pentru impresia de continuitate se va alege o gresie in acelasi ton.

Mobila, accesorii, aparatura. In alegerea culorii pentru gresie si faianta, poti tine cont chiar si de detalii precum argintiul aparaturii electrocasnice din bucatarie, wenge-ul mobilierului de baie sau cremul tapiteriei de piele al mobilierului din bucatarie.
 

2 Alege culorile in functie de stilul adoptat
 

Un alt factor de care este bine sa tii cont il reprezinta stilul dorit. Gandeste-te daca vrei un stil rustic, modern, clasic, somptuos etc.

Elegant. Alege gresie si faianta lucioasa, cu insertii pretentioase (lemn, piele, sticla etc) pentru a da impresia de fastuos. O incapere eleganta poate fi creata si prin folosirea unor placi de gresie portelanata, in nuante de crem.

Sursa foto: nutile.co.zaRustic. Foloseste placi in tonuri pamantii (bej, maro) pentru un stil rustic.

Modern. Pentru o baie moderna , poti alege o varianta originala, cu gresie si faianta pe alb si rosu (culoarea vinului). Listurile pot fi pozitionate intr-un mod surprinzator. Rezultatul va fi tonifiant si tineresc .

Clasic. Daca iti doresti ceva clasic, atunci poti alege cam orice culoare. Combinatiile insa trebuie sa fie simple, in acest caz. 
 

3 Combina culorile
 

Pe piata exista o gama foarte diversificata de placi de gresie si faianta cu diverse modele si posibilitati de intercalare a tipurilor de placi (tabla de sah, mozaic, romburi, linii etc).

Cand se fac combinatii de culori, cele de baza (de fundal) trebuie sa fie in general un numar de doua, maxim trei, pentru a evita un efect vizual deranjant. De asemenea, este bine sa fie culori complementare sau contrastante: crem-maro, alb-caramiziu, albastru-galben etc.

Sursa foto: trendir.comLa faianta, pe piata exista placi de marimi diferite, cu brauri (borduri/listuri), cu modele in relief sau diverse aplicatii. Acestea ajuta la crearea unor modele personalizate, in functie de dorinta clientului.

De exemplu, se poate face o combinatie dintr-o faianta inchisa la culoare in partea de jos a peretelui si deschisa in partea de sus, cele doua zone fiind despartite de un brau.

Combinatiile de doua culori le poti folosi la gresie atunci cand vrei sa dai impresia unui spatiu mai mare decat este cel real. De exemplu, la holurile relativ mici, se pot aseza placile in romb, colt in colt, pe doua nuante. Asezarea in romb da impresia de spatiu marit. 

Pentru spatiile mici si inguste, este preferata folosirea unor placi de faianta intr-o culoare, cu mici “pete” izolate, dar care totusi sunt vizibile. Cu cat spatiul este mai mare, cu atat jocul cromatic devine mai permisiv.

4 Alte aspecte

Nonculorile. In cazul in care alegi nonculori (alb, negru) sau culori extrem de inchise sau de deschise, tine cont de faptul ca acestea trebuie curatate des. Pe astfel de suprafete mizeria se vede mai repede. Albul este folosit cu succes atunci cand se doreste un efect de luminozitate. Se induce, de asemenea, ideea de curatenie. Albul ajuta la evidentierea unui detaliu, precum o insertie in faianta. Nu trebuie folosit insa in exces.

Clasic si atemporal. Alege culori si modele clasice, daca vrei ca spatiul in cauza sa nu se demodeze si daca iti doresti un look atemporal.

Neutralitate. Pentru a decora mai usor locuinta, alege placi de gresie si de faianta in tonuri neutre. Daca vrei sa scoti in evidenta un element de decor (de exemplu, o mobila), alege gresia monocromatica.

Teste. Pentru un buget redus, intereseaza-te daca iti poate da comerciantul o mostra, sa faci un test acasa. O solutie mai buna, dar si mai costisitoare, este sa apelezi la un designer profesionist. Acesta poate sa faca pe computer o imagine 3D a incaperii, cu placile dorite, pentru a vedea mai clar daca se potrivesc culorile si modelele.
Daca niciuna dintre solutii nu este buna, cel putin priveste placa de gresie si de faianta afara, in lumina naturala. Trebuie sa ai mereu in vedere faptul ca placile arata intr-un fel in magazin, sub luminile care le pun in valoare si altfel in realitate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea