Cum sa...

# casa calduroasa iarna #casa calduroasa #casa iarna #iarna

Cum sa ai o casa calduroasa in timpul iernii si sa faci si economie

Incalzirea unei case in perioada rece reprezinta peste 70% din consumul energetic al unei gospodarii. Prin urmare, reducerea acestei cifre si pastrarea cat mai bine a caldurii in casa, nu numai ca micsoreaza cheltuielile, ci contribuie si la minimizarea emisiilor de carbon. Iata cateva sfaturi simple pentru mentinerea caldurii intr-o casa fara costuri suplimentare.

Folositi perdele

Caldura soarelui este gratuita, asa ca profitati cat puteti de ea. Trageti perdelele si lasati lumina soarelui sa intre in casa in timpul zilei. Cand se intuneca, inchideti perdelele, pentru ca ele actioneaza ca un strat izolant si ajuta la pastrarea caldurii in camere. De asemenea, asigurati-va ca ferestrele sunt bine izolate pentru a nu avea pierderi de aer cald, acest lucru ajutand totodata la reducerea condensului.

Folositi cronometrele de la incalzirea centrala

Setati cronometrele centralelor sa creasca temperatura in cu 30 de minute inainte de ora cand stiti ca veti fi acasa si nu lasati centrala sa functioneze intreaga zi pentru a pastra 20 de grade Celsius. Cand nu sunteti acasa, centralele pot functiona in anotimpul rece la nivel minim pentru a mentine un minim de temperatura in casa. Astfel veti plati doar pentru caldura de care aveti cu adevarat nevoie.

Mutati canapeaua

 

S-ar putea sa te simti grozav sa ai scaunul preferat in fata caloriferului, dar el va absorbi caldura care iti poate incalzi intreaga camera. Prin indepartarea canapelei sau a fotoliului de langa calorifer, aerul poate circula liber. Acelasi lucru este valabil si pentru perdele sau haine puse la uscat - tineti-le cat mai departe de calorifer pentru a putea beneficia la maxim de aerul cald.

Asigurati o buna izolatie

Cand vine vorba de caldura, prin acoperis se pierde aproape 25% din aceasta. Puteti reduce pierderea prin instalarea a inca 25 cm de izolatie pentru acoperis sau mansarda. Prin pereti se pierde aproape o treime din caldura, daca nu sunt bine izolati. Desi instalarea unei izolatii pentru pereti nu este la fel de ieftina ca cea pentru mansarda sau acoperis, izolarea lor ar putea reduce considerabil facturile de caldura.

Izolati rezervorul cu apa calda

Daca aveti un rezervor cu apa calda, asigurati-va ca este bine izolat pentru a evita pierderea caldurii. Acest lucru va mentine apa calda mai mult timp si va reduce costurile inregistrate cu incalzirea.

Izolati ferestrele si usile

Izolarea ferestrelor si a usilor se poate face foarte usor cu costuri mici. Garniturile de cauciuc auto-adezive in jurul ferestrelor si a usilor elimina pierderile de aer si sunt ieftine si usor de instalat.

Folositi termostatele

Folosirea termostatelor si reglarea temperaturii la nivelul dorit doar pentru perioada cand este necesar, poate reduce cu pana 40% consumul energetic. Acestea va permit sa programati centrala pentru a porni la ore prestabilite si sa utilizati energia doar atunci cand aveti nevoie. Noile termostate inteligente pot fi controlate de la distanta prin intermediul telefonului mobil, astfel incat puteti porni caldura in timp ce sunteti in drum spre casa, pentru a va asigura ca la sosire va fi cald si bine.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare