Cum sa...

#casa #constructie #proprietari #contract

Cum sa afli istoria casei tale

Este important sa cunosti istoria casei tale atunci cand achizitionezi un imobil care a avut si alti proprietari. Procesul de documentare este unul dificil, deoarece informatiile sunt de obicei raspandite prin diverse locuri. Cu toate acestea, istoricul casei tale te va ajuta sa eviti neplaceri legate de documentele oficiale si chiar sa intelegi arhitectura si energiile acestui spatiu in care locuiesti.
 
Istoria si arhitectura casei tale te ajuta sa alegi materialele potrivite pentru restaurare . De exemplu, in functie de perioada istorica in care a fost construita casa, vei sti care este paleta de culori cea mai potrivita.
 
Istoricul casei este important de aflat si atunci cand tii cont de regulile feng-shui. Casa in care locuiesti in prezent este recomandabil sa fi avut proprietari care au dus o viata fericita in acel loc. Sunt nerecomandate casele cu o istorie negativa precum divorturi, scandaluri de familie, decese recente, boli lungi, procese etc.
 
Un alt aspect, deosebit de important, il reprezinta actele legale, in ceea ce priveste actiuni precum mosteniri, litigii, inchirieri etc. Toate acestea le poti afla din istoricul casei.

Iata ce trebuie sa faci pentru a-l afla:
 

1 Fostii proprietari si vecinii
 

Pentru a afla istoricul unei case, unele dintre cele mai bune surse sunt cele directe. Vorbeste cu fostul proprietar sau cu vecinii pentru a afla informatii despre casa respectiva.

Daca este o casa mostenita, discuta cu rudele si cere-le detalii despre istoria acelei locuinte. Ai putea face rost si de fotografii si filmulete, pe care sa le folosesti intr-o documentare ulterioara, mai aprofundata.
 


 

Incearca sa afli numele arhitectului care a facut acea casa. Il poti afla de la fostii proprietari, din documentele de la Biblioteca Judeteana. De cele mai multe ori pe casa e trecut numele arhitectului. Dupa ce-l obtii poti cauta informatii despre acesta si, implicit, despre lucrarile lui.

Anul constructiei poate aparea mentionat direct pe imobil sau poate sa apara in unele documente ale casei. Daca stii anul cand a fost ridicata acea casa, vei afla detalii despre modalitatile de constructie din acea perioada, stilul arhitectural si alte informatii pretioase pentru o eventuala restaurare.

Poti sa o iei si in sens invers. Fa niste fotografii ale casei tale. Observa stilul arhitectural si materialele folosite in constructie. Tine cont de faptul ca o casa poate sa fi suferit mai multe restaurari si, deci, sa aiba mai multe stiluri. La nevoie, poti consulta un arhitect sau te poti documenta singur pentru a afla mai multe.
 


 

Mergi la Biroul de Carte Funciara din localitatea unde se afla casa respectiva. In registrele publice poti faci informatii despre evidenta juridica a imobilului, despre proprietatea persoanelor fizice sau juridice. Un astfel de document se elibereaza contra cost persoanelor interesate. Afla daca exista si un extras complex care poate fi solicitat, despre intreaga istorie a casei. Vei vedea daca documentul atesta lucruri importante pentru tine, precum:

  • daca imobilul este ipotecat
  • daca exista alte sarcini legate de casa
  • daca s-a incheiat un contract de inchiriere intre proprietar si alte persoane
  • daca imobilul formeaza obiectivul vreunui litigiu sau al unei promisiuni de vanzare-cumparare.

Un astfel de demers este bine sa-l faci inainte de a cumpara casa.
 

4 Arhiva locala
 

Poti merge la Biblioteca Judeteana pentru a cauta documente si publicatii din arhive, unde sa gasesti informatii despre casa ta. Daca au avut loc evenimente importante in acea casa sau a fost locuita de oameni cunoscuti, ai sanse sa gasesti ceva interesant. Poti gasi microfilme, publicatii, harti vechi, cu informatii interesante.

Alte informatii despre casa poti gasi la Arhivele Nationale, la Primarie si la Oficiul National al Monumentelor Istorice, daca este cazul.
 

5 Fotografii
 

Incearca sa faci rost de fotografii ale casei sau ale zonei respective. Acestea te vor ajuta sa-ti dai seama care au fost evenimentele care au avut loc de-a lungul timpului in acel loc. Fotografiile le gasesti in cartile de istorie, la biblioteca, in vechile publicatii si chiar la cei mai varstnici dintre vecinii tai.
 

6 De retinut
 

Cand umbli cu documente vechi, ai foarte mare grija de ele. Pune-le in tiple de plastic si fa-le fotocopii.

Fii atent la denumirile zonei unde se afla casa ta, de-a lungul timpului. Numele strazilor si zonelor sufera modificari in timp, astfel incat o documentare despre istoricul casei implica sa cunosti si vechile nume si numere respective.

In dialogurile cu fostii proprietari, asteapta-te sa dai si peste persoane reticente, care nu vor sa-si aminteasca anumite lucruri din viata lor in acea casa. Respecta si accepta acest fapt.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea