Cum sa...

#hoti #casa #locuinta

Cum poti impiedica hotii sa puna ochii pe casa ta

In 2018, la nivel national, au fost inregistrate peste 23.000 de furturi din locuinte, iar in primele luni ale anului 2019 au fost sesizate alte 9.210 spargeri sau furturi, arata datele Inspectoratului General al Politiei Romane. De obicei, hotii prefera casele, in conditiile in care 73% dintre infractiuni au vizat casele, iar peste 80% dintre romanii care nu locuiesc la bloc nu au instalat suficiente sisteme de supraveghere pentru a-si proteja locuintele.

Pentru ca adeseori autorii furturilor nu sunt prinsi, sansele de a-ti recupera prejudiciul, daca esti victima hotilor, sunt minime. Riscurile ar fi mai mici daca proprietarii de case si-ar lua cateva masuri de protectie care sa descurajeze infractorii sau sa creasca sansele ca acestia sa fie prinsi, spun reprezentantii politiei. Iata care sunt cele mai eficiente masuri prin care iti poti spori siguranta locuintei:

Instaleaza camere de supraveghere si senzori de miscare

Sistemele de supraveghere a locuintei sunt cea mai eficienta metoda de a preveni spargerile, iar statisticile arata ca simpla prezenta a acestora poate reduce riscurile cu pana la 300%. Politia Romana ne recomanda sa montam sisteme de supraveghere video in exterior, care sa inregistreze orice activitate desfasurata in curtea casei, precum si iluminare cu senzori de miscare, menita sa descurajeze infractorii pe timpul noptii. De asemenea, protectia perimetrala care avertizeaza atunci cand un strain patrunde in curtea casei poate fi extrem de eficienta pentru a ne spori siguranta.

Fie ca vrei sa instalezi un sistem de securitate in propria ta locuinta sau in casa de vacanta, aici gasesti numeroase camere video de exterior, de rezolutii diferite, care filmeaza imagini la calitate inalta si care pot fi utilizate fara probleme chiar si pe vreme rea.

Ia-ti un caine de paza

Un caine mare de paza in curtea casei tale ii poate descuraja pe cei care se gandesc sa iti calce pragul. Potrivit unui sondaj, 34% dintre hoti spun ca prezenta unui caine i-ar face sa se gandeasca de doua ori daca sa patrunda in curtea unei case. Chiar si un caine de talie mica poate fi de ajutor, intrucat acesta isi trezeste proprietarii cand simte prezenta unui strain si te poate alerta atunci cand cineva incearca sa intre in casa. Siguranta nu ar trebui sa fie singurul motiv pentru care iti iei un animal de companie, insa, daca oricum ai in plan sa iei un caine, poti lua in calcul si acest aspect.

Incuie intotdeauna usile si nu lasa geamurile deschise

Un sondaj ne arata ca 56% dintre furturi au loc in case in care hotii au intrat cu usurinta pe usa din spate sau din fata, iar alti 22% au patruns pe geamul de la parterul locuintei. Fa-ti un obicei din a verifica in fiecare dimineata, cand pleci la serviciu, si seara, inainte de culcare, daca toate usile sunt incuiate si geamurile inchise.

Nu pastra lucruri de valoare la vedere

O alta recomandare a politistilor este sa nu pastram in casa lucruri de valoare sau, daca o facem, sa ne asiguram ca acestea sunt bine pastrate intr-un seif. Cu cat hotii au nevoie de mai mult timp pentru a sustrage din casa obiecte valoroase sau bani lichizi, cu atat sansele sa fie prinsi sau sa se lase pagubasi si sa fuga sunt mai mari. De asemenea, ai grija sa tii departe de vederea curiosilor si lucruri care fac adeseori obiectul furturilor. De exemplu, asigura-te ca incui intotdeauna bicicleta ta sau pe cea a copilului in garaj sau o bagi in casa, astfel incat prezenta ei in curte sa nu atraga atentia potentialilor infractori.

Nu anunta public cand pleci de acasa

Postarile din vacanta de pe retelele sociale le pot transmite unda verde infractorilor, aratandu-le ca nu esti acasa. Nu mentiona niciodata unde esti plecat, pentru cat timp si nu etala pe retelele sociale obiectele valoroase pe care le ai in casa sau pe care le-ai cumparat din vacanta. Daca se intampla sa fii monitorizat de un raufacator, acest obicei ii va da indicii ca in casa ta ar putea gasi lucruri de valoare, iar riscurile de a te trezi cu locuinta sparta vor fi mai mari.

Sursa foto: Milly Eaton from Pexels

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare