Cum sa...

#economie electricitate #electricitate

Cum poti face economie la energia eletrica in fiecare luna. Obiceiuri care iti vor scadea enorm factura

Cand vine vorba de economisirea energiei in bucatarie, exista cateva obiceiuri pe care ar trebui sa le cunoastem. Stiati ca, daca folositi cuptorul cu microunde in locul celui cu microunde, economisiti pana la 70% din energie sau ca, daca gatiti folosind un capac, consumati cu 25% mai putin? Va spunem mai multe in acest articol.

 

Economisirea energiei in bucatarie

Bucataria este unul dintre locurile din casa care consuma cel mai mult energie. Motivul: numarul mare de aparate electrice mici si mari pe care le folosim. Prin urmare, atunci cand cumparati o masina de spalat rufe, un cuptor, o masina de spalat vase sau un frigider, este foarte important sa le cautati pe cele care poarta eticheta energetica din clasa ++. Acestea sunt cele mai eficiente. De exemplu, un cuptor din clasa G va consuma de peste doua ori mai multa energie decat un cuptor din clasa A.

Pentru a ne ajuta sa economisim energie in bucatarie este recomadat sa gatim mai intai in cuptorul cu microunde, apoi in oala sub presiune si, in final, in cuptor. Un fapt: utilizarea cuptorului cu microunde in locul cuptorului economiseste intre 60 si 70% din energie, precum si mult timp.

Pentru a economisi la factura lunara si pentru a avea grija de mediu, este esential sa urmati o serie de obiceiuri atunci cand gatiti, spalati vasele sau puneti cumparaturile in frigider. Iata cateva dintre acestea:

Frigiderul

Acesta este cel mai mare consumator de energie din casa, reprezentand peste 30% din consumul total. Acesta consuma la fel de mult ca masina de spalat rufe, televizorul si masina de spalat vase la un loc. Ganditi-va la acest fapt inainte de a lasa usa deschisa mai mult decat este necesar. Nu uitati sa inchideti bine frigiderul si nu introduceti alimente foarte fierbinti care fac frigiderul sa "munceasca" mai mult pentru a se raci.

Cuptorul

Evitati sa il deschideti in timp ce este in functiune. De fiecare data cand faceti acest lucru, veti pierde mai mult de 20% din energia stocata in interior. Daca puteti gati mai multe alimente in acelasi timp, cu atat mai bine. Si nu uitati: opriti cuptorul cu putin timp inainte de terminarea gatitului pentru a profita de caldura reziduala.

Aragazul electric

Plitele cu inductie sunt mai rapide si mai eficiente decat plitele ceramice conventionale: consuma cu 20% mai putina energie electrica. Daca aveti un aragaz electric (nu cu inductie), puteti folosi caldura reziduala, oprindu-l cu aproximativ cinci minute inainte de terminarea gatitului.

Ustensile de gatit

Gatiti folosind capacele recipientelor. Veti economisi pana la 25% din energie. Alegeti oale si tigai de aceeasi marime ca si plita  ceramica. Acest lucru va impiedica scurgerea caldurii. De asemenea, folositi tigai cu fundul gros pentru a distribui caldura mai uniform in intreaga tigaie. Potrivit IDAE, daca folosim o cratita deschisa pe o plita electrica cu un fund care difuzeaza prost caldura, pentru a fierbe 1,5 litri de apa ar fi nevoie de o putere de 850 W, fata de 150 W, cat ar fi nevoie la o oala sub presiune cu fundul gros.

Masina de spalat

Cand vine vorba de spalatul rufelor, asigurati-va ca profitati la maximum de capacitatea masinii de spalat. Daca nu o umpleti, folositi programe cu jumatate de incarcatura si programe cu temperatura joasa care nu depasesc 40 de grade (cu exceptia cazului in care hainele sunt foarte murdare).

Masina de spalat vase

Atunci cand spalati vasele, este intotdeauna mai bine sa folositi masina de spalat vase decat sa le spalati manual, deoarece daca lasati robinetul de apa calda deschis pentru a spala vasele se iroseste multa apa si energie. Ori de cate ori folositi masina de spalat vase, faceti acest lucru atunci cand este plina si pe programe scurte sau ecologice. Daca trebuie sa clatiti vasele inainte de a le pune in masina de spalat vase, folositi intotdeauna apa rece.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea